Hitteplan, code geel én code oranje van kracht

1
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – We zitten er warmpjes bij vandaag. Het kwik kan de 32 graden toucheren. Reden om rustig aan te doen zou je zeggen, maar instanties als het KNMI, de brandweer en het RIVM worden er nogal opgewonden van. Daardoor hebben we nu te maken met een Hitteplan, een code geel én een code oranje.

Aanhoudende warmte
De code geel an het KNMI staat voor extreem weer en meer concreet voor ‘aanhoudende warmte’. Voor het RIVM, de waakhond van onze gezondheid en het milieu, is dat weer aanleiding om het Hitteplan in werking te stellen. En als klap op de vuurpijl stelt de brandweer code oranje in. Die geldt vanwege het verhoogde risico op natuurbranden. De regionale brandweerkorpsen zijn extra oplettend. Code oranje geldt onder meer voor de Achterhoek.

Hitteplan
Het hitteplan moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM roept op om extra aandacht te besteden aan deze mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer zo veel mogelijk te beperken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
    (bron: RIVM.nl)

 

1 REACTIE

  1. Ik hou wel van milde ironie, ook al zou hier bijtend sarcasme ook op zijn plek geweest zijn.

Comments are closed.