‘Het Plein niet klaar voor fusie met Delta’

0

LOCHEM – Vorige week werd bekend dat de geplande fusie tussen Het Plein en Delta per direct wordt afgeblazen. Verantwoordelijk wethouder Jan Kottelenberg kreeg daarover maandagavond (29/9) vragen uit de Lochemse gemeenteraad. Hij zei onder meer: ,,Het Plein is niet klaar voor een dergelijke ontwikkeling.”

Zien aankomen
GroenLinks vroeg de wethouder of het dagelijks bestuur van Het Plein dit niet eerder had kunnen zien aankomen. De fusie werd immers al sinds begin 2015 voorbereid en in november vorig jaar werd daar definitief groen licht voor gegeven. Kottelenberg antwoordde: ,,In november wisten we wel dat Het Plein niet optimaal functioneerde maar pas daarna werd duidelijk hoe slecht het werkelijk ging.” Eerder dit jaar grepen Lochem en Zutphen in door onder meer de leiding van de gemeenschappelijke dienst voor werk, inkomen en participatie.

Risico
Naast het slechte functioneren van Het Plein spelen de oplopende tekorten bij Delta een rol. Dat vormt een financieel risico voor de 5 gemeenten die samen het bestuur van Delta vormen.

Het Plein en Delta onderzoeken nu verdergaande samenwerking die volgens beide instellingen nodig is voor de uitvoering van taken die voortvloeien uit de Participatiewet.