Het dak eraf bij sluis Eefde

0
Een loodzware sluisdeur wordt eruit getakeld. (foto: Rijkswaterstaat)

EEFDE – Het dak eraf en de deuren eruit. Voor het eerst in het 90-jarige bestaan van de monumentale Zuidersluis werden de verbindingsbruggen tussen de heftorens en sluisdeuren verwijderd. Deze traversen, de officiële naam voor de verbindingsbruggen, en de sluisdeuren worden gereinigd, geschuurd, geschilderd, indien nodig gerepareerd en overgeschilderd.

Dat werk moet onder speciale omstandigheden gebeuren want in de verf is het kankerverwekkende chroom-6 verwerkt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hollandia in Krimpen aan de IJssel.

De Zuidersluis is een rijksmonument uit 1933. Het is een ontwerp van Dirk Roosenburg en is gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt will Rijkswaterstaat de originele materialen van de stalen traversen en sluisdeuren zoveel mogelijk hergebruiken.

Eerder klaar dan gepland

Sluis Eefde was zaterdag van 8.00 – 18.00 uur en zondag 8.00 – 14.30 uur uit veiligheidsoogpunt gestremd. Zaterdagnacht was de sluis in werking om de wachtende schepen te kunnen schutten; normaliter is de sluis op zaterdag- en zondagnacht gesloten. De werkzaamheden waren zondagmiddag eerder klaar dan gepland, waardoor de sluis weer geopend kon worden om 14.30 in plaats van het geplande tijdstip 18.00 uur.

Uitbreiding Sluiscomplex Eefde

Rijkswaterstaat heeft het sluiscomplex bij Eefde uitgebreid met een tweede sluiskolk: die logischerwijs Noordersluis is gaan heten. Er is meer capaciteit nodig om het toegenomen scheepvaartverkeer te kunnen bedienen en de oude sluis heeft groot onderhoud nodig. Bovendien is één sluiskolk in zo’n belangrijk knooppunt te kwetsbaar in geval van onderhoud of calamiteiten. Nadat half april de tweede (Noorder)sluis in gebruik is genomen, wordt aan de oude, (Zuider)sluis groot onderhoud gepleegd. Het groot onderhoud is medio 2021 afgerond.

Het dak, of de traverse, van de oude sluis in Eefde is verwijderd (foto: Rijkswaterstaat)