Herstel persleiding bij Berkel duurt nog even [video]

0

(dit bericht en video zijn afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
LOCHEM – De leidingbreuk bij Lochem is nog steeds niet verholpen. Het Waterschap Rijn en IJssel werkt hard aan een oplossing, maar desondanks zijn er al duizenden vissen overleden aan een zuurstofgebrek. De reparatie gaat vermoedelijk nog tot ver in de komende week duren.

Het lek ontstond maandag. Het gaat om een grote leiding waar afvalwater van zuivelfabrieken doorheen stroomt. Het water gaat normaal gesproken naar de waterzuivering in Zutphen.

Pompen
In de bijgaande video van LokaalGelderland zegt Jan Polman van het Waterschap Rijn en IJssel dat het verontreinigde water uit de gebroken leiding inmiddels van de Berkel naar een depot van Rijkswaterstaat wordt gepompt. Dit ligt tussen Berkel en Twentekanaal.

Zuurstof
De stof die in de Berkel stroomt onttrekt zuurstof aan het water waardoor vissen in nood komen. Er zijn al veel vissen dood gegaan. In een deel van rivier zou zelfs helemaal geen vis meer voorkomen. Benedenstrooms worden zoveel mogelijk levende vissen verplaatst naar water waar ze wel kunnen overleven. Afgezien van het zuurstofgebrek zorgt het verontreinigde water niet voor grote problemen.

Afsluiten geen optie
Polman zegt verder dat afsluiten van de persleiding geen optie is. Dan zouden de zuivelfabrieken de productie moeten staken en zouden boeren in een grote regio hun melk niet meer kwijt kunnen. Polman spreekt van een ketenreactie.

Totdat het lek dicht is gemaakt wordt het water opgevangen in het genoemde reservoir van Rijkswaterstaat. Daar stroomt inmiddels 400.000 liter water per uur naar binnen.