Grote Land- en Tuinbouwbeurs kiest locatie bij A1

0
Eerdere editie van de beurs in Zelhem. (bron: CNO-Expo)

LOCHEM/RIJSSEN – De Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland strijkt neer op een locatie langs de A1 tussen Markelo en Rijssen, op een steenworp afstand van de gemeente Lochem. De beurs wordt gehouden van 27 tot en met 29 juni 2017. Naast de vakbeurs voor agrariërs komt er ook een Fair Food Event dat ook is gericht op consumenten en scholen..

Verhuizing
De beurs werd de eerste drie keer gehouden in Halle en Zelhem en heette toen Land- en Tuinbouwbeurs de Achterhoek. De nieuwe beurs wordt groter en de locatie is gekozen vanwege de centrale ligging. Organisator CNO-Expo uit Rijssen mikt op een publiek uit de Achterhoek, Twente/Salland, Midden-Nederland en Duitsland. Het aantal boeren in een straal van 40 kilometer rond de nieuwe locatie is vele malen groter dan in de Achterhoek, zo is de gedachte.

Maatschap Wessels
Het terrein is eigendom van de Maatschap Wessels met 180 melkkoeien. Eigenaar Erik Wessels wordt adviseur van het Fair Food Event. Deze wordt opgezet volgens het uit Amerika overgewaaide principe van Farm to Fork.

Waardering
Wessels zegt: ,,Met de Land- en Tuinbouwbeurs willen we graag een sfeervolle beurs neerzetten waarbij aandacht en waardering is voor voedselproducenten. Als iets duidelijk is geworden is het dat boeren klem zitten tussen regelgeving van de overheid en een steeds lagere prijs voor hun producten. Supermarkten vechten hun ‘oorlog’ om marktaandeel uit over de rug van boeren.” Dit leidt tot een zucht naar groei in dieraantallen om de vaste kosten te reduceren, vindt Wessels. Maar volgens hem is ook de consument medeschuldig omdat deze weinig geld over heeft voor hoogwaardig en veilig voedsel.

Rat-race
,,Ik ben al een hele tijd boer en zie dat deze rat-race er in eindigt dat bedrijfsopvolgers niet meer in staat zijn een boerderij over te nemen omdat er niet wat in te verdienen valt”, zegt Wessels. Volgens hem moet er een redelijke prijs worden betaald voor producten wil het platteland leefbaar blijven. Dit besef hoopt hij mede door de nieuwe beurs over te brengen op collega’s en consumenten. Die laatsten én ook scholen zijn er welkom. Ze kunnen er zien hoe voedsel wordt gemaakt en waar het vandaan komen. Verder is kennisoverdacht onder boeren een belangrijke doelstelling.

Meer informatie is te vinden op www.landentuinbouwbeurs.nl

De beurslocatie aan de Elsenerveldweg, direct aan de A1. (Bron: Google Streetview)