Lochems Kwartiertje: wie is de ‘bordenklapper’?

0

Lochems Kwartiertje is een rubriek met een knipoog. Geruchten, mooie of gekke uitspraken, toffe foto’s… (bijna) alles kan. De redactie kan tips, foto’s en goede ideeën goed gebruiken. Stuur ze naar info@lochemsnieuws.nl.
Deze rubriek verschijnt onregelmatig. (Dit is aflevering 2)

Wie is de Lochemse bordenklapper?

Een ‘klapbord’ op de Noorderwal. (foto: LochemsNieuws)

– Of ‘t een officiële functie is weten we niet maar zeker is dat de Lochemse ‘bordenklapper’ zijn taak ernstig heeft verzaakt. Een deel van de Noorderwal is van 1 mei tot 1 november het domein van terraszitters van De Babbelaer en ‘t Runderke. De verkeersborden die aangeven dat het een eenrichtingsweg is worden dan omgeklapt zodat er een voetgangerszone wordt aangegeven. Handig! Op de Oosterwal staat ook zo’n klapbord. In de zomer wordt een doodlopende weg aangeduid vanwege de ook daar aanwezige terrassen. Vanaf 1 november zou dat bord weer de gebruikelijke eenrichtingsweg moeten aangeven. Het omklapbare deel is vergrendeld met een hangslotje. Ergens in de gemeente moet iemand de sleutels beheren. De persoon of instantie in kwestie heeft dit jaar niet op zitten letten. De borden staan nog altijd in de ‘zomerstand’. Op de Noorderwal rijden en parkeren auto’s nu dus formeel in een voetgangerszone. Bovendien zou er zomaar een coureur van de verkeerde kant de eenrichtingsweg, die dus nu even geen eenrichtingsweg is, kunnen inrijden. Best gevaarlijk. De brandende vraag is dan ook: Wie en waar is de Lochemse bordenklapper?! Of hebben we hier wellicht te maken met een klaploper?

Watersnood

Veel Vitens (foto: LochemsNieuws)

Bewoners van het centrum van Lochem hadden afgelopen week last van watersnood. Geen hoogwater of zo, maar géén water. Eerst viel er bij velen een kaartje van Vitens in de bus met de mededeling dat er maandag gedurende een aantal uren geen water uit de kraan zou komen. Maar hoe je ook je best deed; er kwam gewoon water uit de kraan. In de Bierstraat/Kleine Markt was wel een fors gat gegraven maar er kwam desondanks gewoon water uit de kraan. Een dag later viel een nieuw kaartje in de bus met de mededeling dat er op donderdag dan toch echt geen water uit de kraan zou komen. En ziet, eindelijk hield Vitens woord. Geen water van 9 tot pakweg een uur of één. Een uur minder dan beloofd, maar toch. Wie donderdag een kijkje nam op de Kleine Markt begreep dat de (waters)nood hoog moet zijn geweest. Het leek wel of Vitens alle materieel en manschappen naar Lochem had gedirigeerd (zie foto). Op die manier was het natuurlijk geen kunst om geen water uit de kraan te laten komen.

Weihnachtsoratorium

De Gudulakerk tijdens de uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach, (foto: Lochems Nieuws)

Wie afgelopen zaterdag langs de Gudulakerk liep zou kunnen vermoeden dat binnen een band van het kaliber van Pink Floyd aan het werk was. Niet zozeer vanwege het geluid – hoewel Pink Floyd natuurlijk zijn experimentele en psychedelische momenten heeft gekend – maar vanwege het licht dat door de kerkramen naar buiten straalde. Hemelsblauw. In werkelijkheid werd binnen het Weihnachtsoratorium van Bach uitgevoerd. En niet door de eerste-de-besten. Het Nederlands Kamerorkest is van naam en faam. Bij zo’n stuk van formaat en met zo’n verhaal hoort natuurlijk hemelsblauw licht.