Grondwerk uitbreiding Sluis Eefde vergund aan Van den Herik

0
De huidige sluis in Eefde. (bron: herik.nl)

EEFDE/SLIEDRECHT – Het Sliedrechtse bedrijf Van den Herik gaat meewerken aan de uitbreiding van de sluis in het Twentekanaal bij Eefde. Dat meldde het bedrijf maandag zelf.

Grondwerk
Van den Herik gaat het grondwerk doen, waaronder het ontgraven van de voorhavens, de bouwkuipen en het aanbrengen waterkeringen. Ook de bodembescherming in de voorhavens wordt uitgevoerd door het bedrijf.

Lock to Twente
De opdracht komt van de aannemerscombinatie Lock to Twente (L2T) dat de bouw van een tweede sluiskolk in opdracht van Rijkswaterstaat gaat uitvoeren. Dit jaar volgen al wat ‘inleidende schermutselingen’ en in 2018 start de klus echt. De oplevering is gepland in 2020.

Bereikbaarheid
De realisatie van een tweede sluis is nodig om de bereikbaarheid van Twente te verbeteren. De huidige wachttijd bij de sluis is met vaak meer dan 30 minuten te lang, waardoor de reistijd over de Twentekanalen moeilijk te voorspellen is voor de vervoerders en hun klanten.

Groei
Daarnaast is de huidige sluis te klein voor de verwachte groei van transport over het water. Een tweede sluiskolk verkort de wachttijden voor schepen en maakt de toegang tot Twente minder kwetsbaar. De nieuwe kolk is geschikt voor zogeheten klasse Va-schepen, het grootste type schip dat na de verruiming van de Twentekanalen wordt toegestaan. De maximale diepgang in de nieuwe sluis wordt 3,5 meter.

Onderhoud
Van den Herik is al actief in de Twentekanalen. Het bedrijf is samen met BAM Infra tot 2019 betrokken bij het meerjarig onderhoud van de waterwegen, bruggen, sluizen en dammen in de Twentekanalen en de IJsseldelta.