Gorssel van 1952 in Ons Dorp van Omroep Gelderland

0
De brandweer van Gorssel in actie in 1952 (bron: PR/Omroep Gelderland)
Reading Time: < 1 minute

GORSSEL – Het Gorssel van 1052 staat maandag (19 mei) centraal in een aflevering van de tv-serie Ons Dorp van Omroep Gelderland. Tegenwoordig wordt Gorssel wel ‘het Gooi van het Oosten’ genoemd, met veel welgestelde pensionado’s en Museum MORE. De film laat zien dat dit in 1952 nog heel anders was. Toen was Gorssel een echt boerendorp.

Uit de beelden blijkt dat een aantal Gorsselse vrouwen destijds nog knipmutsen droegen. Voor mannen is de platte pet standaard en er is niemand die de aangeboden sigaren afwijst. Dat de groene omgeving van Gorssel in die tijd al toeristische aantrekkingskracht had, blijkt uit de aanwezigheid van een eigen VVV. En de dorpsbevolking vermaakte zich in de talloze verenigingen die het dorp rijk was.

Serie

In de serie Ons Dorp  krijgen kijkers fraaie zwart-witbeelden uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw voorgeschoteld. In die reisden de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera stad en land af om dorpsfilms op te nemen. Een groot deel van de inwoners destijds komt in beeld. Na Gorssel zijn de komende tijd nog beelden te zien uit onder meer Voorst, Harreveld en Laren (30 juni)

Op gld.nl/onsdorp is meer achtergrondinformatie te vinden. Daar zijn ook de al uitgezonden afleveringen te bekijken, waaronder de vorige week al uitgezonden aflevering over Barchem, met beelden uit 1963. Ons Dorp is iedere maandag vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland en wordt daarna elk uur herhaald. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
(ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.