GGD: ‘Medewerkers priklocaties worden bedreigd’

0
Een priklocatie van de GGD (foto: GGD NOG)

REGIO/LOCHEM – De GGD Noord- en Oost-Gelderland, waaronder ook de gemeente Lochem valt, heeft dinsdag laten weten dat medewerkers op vaccinatielocaties worden bedreigd. Dit gebeurt op de prikposten zelf, telefonisch en er was zelfs sprake van een dreigbrief die op het woonadres van een medewerker werd bezorgd. Om de veiligheid te vergroten is het maken van foto’s en video’s vanaf nu verboden.

In een online statement schrijft de GGD verbijsterd te zijn door de signalen van bedreigingen. Er wordt gewezen op het feit dat 88% van de inwoners van het werkgebied zich wil laten vaccineren of al 1 of 2 prikken heeft gehad. In de Achterhoek is de vaccinatiebereidheid nog groter. In juni lag het percentage hier op 93%. In de regio zijn priklocaties operationeel in Borculo, Zutphen, Lichtenvoorde en Doetinchem.

Trots

‘Wij zijn trots op al onze betrokken medewerkers die keihard werken om dit mogelijk te maken, 7 dagen per en 12 uur per dag’, aldus de GGD-leiding. Er is sprake van intimidatie en bedreiging. ‘Dit heeft grote impact. Elke vorm van intimidatie of bedreiging nemen wij serieus en samen met de betrokken medewerker(s) doen wij daarvan aangifte bij de politie. Die neemt dit zeer serieus. Wij vangen onze medewerkers die hiermee te maken krijgen op en ondersteunen hen waar dat mogelijk en nodig is’, zo is verder te lezen in het statement.

Geen selfies

Een van de maatregelen die zijn getroffen betreft dus het verbod op foto- en video-opnamen op de locaties. Dit geldt per direct voor bezoekers, pers en de medewerkers zelf. Veel mensen zijn trots op hun vaccinatie en zetten graag een selfie met het prikmoment op sociale media. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad om een selfie gaat of dat ook de medewerker in beeld wordt gebracht. Foto’s maken geeft, in het licht van de bedreigingen, onrust op de werkvloer, zo luidt de uitleg.