Geslaagd feestje cliënten dagcentrum Hoge Weide

0
Het feestje van cliënten van dagcentrum Hoge Weide, met muziek van Jan Ottink (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De cliënten van dagcentrum Hoge Weide vierden woensdag een feestje bij zalencentrum Bousema. Ze waren gekomen met een familielid, buur of goede kennis. Ze genoten van een mini-concert van dialectzanger Jan Ottink en van een mooi buffet.

De feestelijke bijeenkomst wordt jaarlijks gehouden en daar is meestal veel belangstelling voor. Dat was ook dit keer het geval. ,,Dit is ook altijd een van de weinige momenten in het jaar dat alle 11 begeleidsters tegelijk bij elkaar zijn”, vertelt Hermie Timmerije. Op werkdagen zijn ze in duo’s verantwoordelijk voor telkens 3 groepen van het dagcentrum van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé aan de Zwiepseweg.

Jan Ottink
Jan Ottink had de schone taak om de mensen te vermaken met zijn liedjes. Omdat de streektaal de meerderheid van de aanwezigen niet vreemd is, zat het met de verstaanbaarheid en herkenbaarheid meteen goed. Nummers als ‘Geeteling’ en ‘Dans met mie’ zijn dankzij streekradiozenders bij velen bekend.

Sinterklaas
Omdat het nu eenmaal 5 december was had Ottink ook wat sinterklaasliedjes in petto. Liedjes van het oude soort, dus met tegenwoordig niet meer door iedereen ‘pedagogisch verantwoord geachte ‘roe, gard, suikerwerk en knecht’. Gezien de leeftijd van het publiek geen groot probleem. En werd dan ook volop meegezongen. Net zoals met bekende liedjes van Boh Foi Toch.

Dagcentrum
Mensen die het dagcentrum een of meerdere dagen per week bezoeken hebben hiervoor een indicatie via de Wmo nodig. Daar gaat de gemeente Lochem over. Het dagcentrum is een uitkomst tegen dreigende eenzaamheid. Het is bovendien goed voor de sociale contacten, cognitieve vaardigheden en in veel gevallen een ontlasting van mantelzorgers.

In de wandelgangen was woensdag te horen dat veel ouderen in de ogen van de begeleiders wellicht nét iets te laat naar het dagcentrum worden verwezen. Dat is niet nodig, want een wachtlijst is er niet.