Gemeenteraad wil soepele omgang met regels voor (horeca)ondernemer

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeenteraad heeft dinsdagavond met grote meerderheid een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor soepele omgang met ondernemers en zo nodig af te wijken van bestaande regels, zoals bijvoorbeeld de opstelling van een terras.

Het letterlijke verzoek aan het adres van het college dat in de motie van VVD en PvdA staat luidt:
”Horeca ondernemers te ondersteunen zodat ze, binnen de kaders van de
coronamaatregelen, zo optimaal mogelijk hun bedrijf kunnen exploiteren. Daarbij indien
nodig tijdelijk af te wijken van bestaand beleid, de vergunning en, of de APV.’

Discussie

Er was discussie over de vraag of de horeca exclusief moest worden benoemd en of de APV er zo stellig in moet staan. De meeste fracties zetten hun bezwaren hier tegen opzij. Behalve D66, dat tegenstemde omdat de indieners de APV niet uit de tekst wilden schrappen. De APV is een set regels waar niet zomaar van kan worden afgeweken, zo vinden de Democraten.

Maatwerk

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve vindt het niet zo’n probleem. Volgens hem moet in deze uitzonderlijke tijd maatwerk worden geleverd als ondernemers iets vragen. En veel regels laten wel ruimte voor bijzondere omstandigheden. Van ‘t Erve zei zelfs wel blij te zijn met de steun in de rug van de gemeenteraad voor de ondernemers en voor het college.

Breder dan horeca

De indieners focusten op de horeca omdat daar vanaf 1 juni weer het een en ander mag en kan. Met name GB, MmL en GroenLinks wilden tekst van de motie liefst verbreden naar alle ondernemers en bedrijven, waaronder campings en musea met eigen horeca. Ook verenigingen werden genoemd. VVD en PvdA pasten de tekst van de motie niet aan maar zeiden dat de soepele omgang met de regels ook wat hun betreft breder geldt dan alleen ondernemers in de horeca.