Gemeenteraad Lochem staat minuut stil bij bevrijding Auschwitz

0
Het voormalige concentratiekamp Auschwitz (bron: Afbeelding van Dariusz Staniszewski via Pixabay)

LOCHEM – De gemeenteraad van Lochem heeft maandagavond een minuut stilte in acht genomen om de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz door de Russische strijdkrachten, precies 75 jaar geleden, te herdenken. In een korte toespraak stond burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve stil bij het feit dat daar 1,1 miljoen Joden, Roma en Sinti zijn vermoord.

“Dat we op een dag als deze hier mógen vergaderen vind ik heel bijzonder en waardevol. Onze democratie begint en eindigt bij de bereidheid om te luisteren naar elkaar”, zo zei hij.

Monument

De burgemeester liep vooruit op de officiële opening van een herdenkingsmonument in Het Stadshuus, aanstaande donderdagmiddag. Het heet ‘Levenslicht’. Kunstenaar Daan Roosegaarde maakte het van in totaal 104.000 lichtgevende stenen. Dit aantal refereert aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Het kunstwerk is in delen geplaatst in 170 gemeenten.

Van ‘t Erve wees verder op een aantal Stolpersteine die de komende maanden in Lochem worden onthuld op plaatsen waar ooit weggevoerde Joden woonden. In totaal zijn er in de Tweede Wereldoorlog 150 Lochemers vermoord.

Stolpersteine

De Stolpersteine vermelden de namen van omgekomen inwoners, hun geboortedatum en, indien bekend, het jaar en de locatie van hun overlijden. De kleine steentjes met inscriptie, waarvan de naam letterlijk ‘struikelstenen’ bertekent, zijn bedacht door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. Hij is bij een van de aanstaande onthullingen in Lochem aanwezig.