Home Nieuws Natuur/milieu Gemeenteraad: ‘Eén nieuwe boom per inwoner’

Gemeenteraad: ‘Eén nieuwe boom per inwoner’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik,com)

LOCHEM/GORSSEL – De Lochemse gemeenteraad heeft maandag een motie aangenomen die in het gunstigste geval leidt tot het planten van veel nieuwe bomen in de gemeente. De ambitie is één boom per inwoner. De gemeente moet aanjager zijn en de ambitie actief communiceren.

De motie van GroenLinks en PvdA werd na een wijziging ook mede-ingediend door D66. De opdracht aan het college van B&W om na verloop van tijd met een evaluatie te komen werd geschrapt. Omdat het vaak om particuliere initiatieven zal gaan die zich deels in de tuinen van inwoners afspelen, is niet na te gaan hoeveel bomen precies geplant worden.

Biodiversiteitsplan

De motie is een reactie op het onlangs aangenomen Biodiversiteitsplan van de gemeente. Bomen en bos hebben het momenteel zwaar door de droogte in de afgelopen jaren. Nieuwe bomen en bos dragen bij aan een grotere biodiversiteit en opname van CO2. In tuinen en in de bebouwde kom zijn ze werkzaam tegen ‘hittestress’.

Voorlichting

Door middel van voorlichting en eventueel verwijzen naar subsidiemogelijkheden zouden het aantal bomen in tuinen, bij bedrijven, op schoolpleinen en gemeentegrond de komende jaren flink kunnen groeien. Scholen kunnen worden gestimuleerd om kinderen bomen te laten planten, eventueel in combinatie met buitenlessen van het IVN. Via de Boomfeestdag kan worden gerealiseerd dat geen kind de basisschool verlaat zonder de kans te hebben gehad om een boom te planten.

Stimuleren

Inwoners kunnen worden gestimuleerd om een boom te planten ter gelegenheid van een geboorte, huwelijk of verhuizing. Er zijn regelmatig acties waarbij bomen gratis of goedkoop zijn aan te schaffen, zo stelt de breed gedragen motie.

Een punt van kritiek kwam van Lochem Groen! Volgens Jolande van Borrendam voegt de motie weinig toe aan het Biodiversiteitsplan. Ze stemde overigens wel voor.