Raad wil actie tegen lachgas en ‘Miauw Miauw’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Nu landelijke actie tegen het gebruik lachgas en zogeheten designerdrugs uitblijft, dringt een meerderheid van de Lochemse gemeenteraad aan op lokale maatregelen. Verbieden is echter lastig. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve gaat de kwestie inbrengen in periodiek overleg met regioburgemeesters en de politie. 

Het CDA kwam maandag met een motie die mede werd ingediend door alle andere raadsfracties, behalve de VVD dat als enige tegenstemde. De overwegingen zijn dat het recreatief gebruik van lachgas en designerdrugs in populariteit toeneemt, vooral onder jongeren. Het gebruik van lachgas geeft een verhoogd risico op onberekenbaar gedrag, bewusteloosheid, hallucinaties, schade aan het zenuwstelsel, longembolie, hartinfarcten en andere vaatafsluitingen.

Miauw Miauw

Het gebruik van designerdrugs, waarvan ‘Miauw Miauw’ (oftewel MEOW, 4MMC, Mephedrone) met name wordt genoemd, kan na uitwerking leiden tot een neerslachtig, uitgeput en depressief gevoel. Deze drug valt buiten de Opiumwet en is vrij en gemakkelijk verkrijgbaar, ook voor middelbare scholieren.

De indieners van de motie stellen dat het een taak van de (lokale) overheid om de gezondheid van inwoners te bewaken. Het college wordt dan ook opgedragen om stappen te ondernemen om het gebruik van de genoemde middelen terug te dringen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat momenteel niets over deze drugs. Handhavers hebben daarom geen handvat om in te grijpen als gebruik leidt tot verstoring van de openbare orde.

Voorlichting

Concreet zou de gemeente de risico’s van (recreatief) gebruik moeten betrekken bij voorlichting op middelbare scholen en bij jongerenprogramma’s. Verder moeten verkoop en gebruik tijdens evenementen worden verboden via de evenementenvergunning. De raad wil verder snel een voorstel ontvangen over hoe het gebruik in de openbare ruimte kan worden verboden via de APV. Via deze verordening is bijvoorbeeld wel het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte verboden.

Landelijke aanpak

Eerder werd een motie over lachgas ingetrokken omdat er landelijk beleid in de maak leek. Inmiddels is duidelijk dat het daar minimaal het eerste jaar niets van terecht komt. Dat was aanleiding om de motie in aangepaste vorm opnieuw in te dienen. Burgemeester Van ‘t Erve zei in een reactie dat landelijke aanpak verreweg het beste zou zijn. Hij begrijpt echter de zorgen maar wil het afstemmen in de regio, om Lochem geen eiland te laten zijn.