Massief verzet tegen MicroMania in Klein Dochteren

0
Een artist impression van MicroMania (bron: Zoo Consultants / Gemeente Lochem

LOCHEM – De plannen voor de elk-weer-voorziening MicroMania stuiten met name rond de beoogde locatie in Klein Dochteren op massief verzet. Veel insprekers meldden zich maandagavond bij de gemeenteraad. Velen voelden zich overvallen door de plannen die ze vooral uit de media moesten vernemen. Een gemene deler onder de insprekers was verder dat dieren in gevangenis geen educatief doel dienen. Dierentuinen zouden een achterhaalde vorm van vermaak zijn.

Lees HIER een eerder bericht over MicroMania…

Wat dat laatste betreft zei Peter Wolters namens Zoo Consultants uit Warnsveld dat het initiatief verkeerd wordt uitgelegd. Het zou bij MicroMania de bedoeling zijn om juist aan te tonen dat je nauwelijks dieren nodig hebt om mensen dingen over dieren bij te brengen. Via virtual- en augmented reality kan dat ook, zo liet Wolters weten. De dieren die er wel komen zijn van ‘een lager niveau’. “Of er apen komen is maar de vraag”, zo klonk het verder.

Rapen gaar

In Klein Dochteren zijn rapen gaar. Er zijn al veel handtekeningen ingezameld tegen het plan en een Facebookpagina kan rekenen op veel bekijks. Omwonenden vinden onder meer dat niet te veel van het buitengebied moet worden opgeofferd aan bebouwing. Beperking van het woongenot, geluid van toenemend verkeer en spelende kinderen en beperking van de agrarische bedrijfsvoering waren enkele van de argumenten die naar voren werden gebracht.

Het educatieve aspect van dieren in gevangenschap werd door bijna alle insprekers betwist. “Je gaat ook niet naar een gevangenis om meer te weten te komen over de mens”, aldus een van hen. Ook werd gewezen op dierenparken binnen een straal van een uur autorijden in onder meer Arnhem en Apeldoorn.

Horeca

Ook wordt de initiatiefnemer er door velen van verdacht dat hij slechts inbedding zoekt van grootschalige horeca, temeer omdat de openingstijden van twee restaurants ruimer worden dan de openingstijden van de rest van het park. De eigenaren van eetcafé De Zonnebloem wezen op een beoogd binnenterras met 350 zitplaatsen. Voor het familiebedrijf dreigt nog meer concurrentie nadat het in de afgelopen jaren ook al te maken kregen met twee horecabedrijven van de achtergelegen vakantieparken.

Een van de insprekers wees op andere plannen van Zoo Consultants die niet van de grond kwamen of die failliet gingen. Ook werd gewezen op de (loon)kosten van het aantal in het plan genoemde medewerkers en de beoogde opbrengst uit entreegeld. Dat zou aantonen dat de exploitatie zwaar leunt op de horeca.

Vervolg

De bijdragen van de insprekers soupeerden maandag alle beschikbare tijd op. Ruimte voor vragen van de raadsleden aan die insprekers en aan het college van B&W was er niet meer. Daarom werd besloten om over 2 weken – op maandag 25 januari – verder te praten. De insprekers worden uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn, maar dan uitsluitend om door raadsleden bevraagd te worden. Bij zo’n beeldvormende vergadering is het wel gebruikelijk dat de insprekers aan het eind nog kort het woord krijgen.

Dinsdagavond spreekt Peter Wolters via digitale weg met omwonenden.

Meer over MicroMania op: micromanialochem.nl