Gelderse VVD wil financieel ‘buddy-programma’ voor gemeenten

0
Foto ter illustratie

ARNHEM/LOCHEM – De Gelderse VVD stelt voor om een ‘buddy-programma’ te ontwikkelen om gemeenten te helpen om (dreigende) financiële tekorten eerder inzichtelijk te maken en op te lossen. Aanleiding is het toenemende aantal gemeenten in de provincie dat in financiële nood verkeert.

In Lochem is de gemeentekas nog aardig gevuld. Dat ligt anders in bijvoorbeeld Zutphen waar een miljoenentekort is ontstaan. Maar tekorten zijn er ook in bijvoorbeeld Berkelland, Doesburg, Rheden, Nijmegen, Ede en Wijchen.

Jeugdzorg

De lege portemonnee is in veel gemeenten onder meer het gevolg van de hoge kosten voor jeugdzorg. Lochem liet onlangs weten deze kosten juist enigszins te hebben beteugeld. Lees HIER een eerder artikel hierover. Lochem probeert te achterhalen welke vormen van jeugdhulp het meest (kosten)effectief zijn en deelt dit met zorg- en hulpverleners.

Expertise

De Gelderse liberalen willen nu een ‘buddy-programma’, waarin de provincie samen met een gemeente de financiën bekijkt en expertise levert. VVD-statenlid Arthur Boone: ,,Gemeenten geven aan het financieel zwaar te hebben. Dat vraagt soms om heel lastige keuzes die lang niet altijd in beeld zijn. Een frisse blik van buiten helpt dan.”

Oorzaken

De tekorten zijn niet altijd alleen het gevolg van stijgende kosten in het sociaal domein. De VVD geeft het moeten nemen van grondverliezen of het realistischer inschatten van risico’s als voorbeelden. Boone: ,,Met een vrijwillig ‘buddy-programma’ kan een gemeente ervoor kiezen om expertise van de Provincie in te schakelen voordat er met verscherpt toezicht hard word ingegrepen.”

Toezicht

Het is de wettelijke taak van de Provincie om toe te zien op de financiële handel en wandel van gemeente. Met het voorstel voor vroegtijdige begeleiding wil de Gelderse VVD voorkomen dat meer gemeenten onder verscherpt toezicht komen te staan.