Gelderse Kleiroze 2016 prooi voor Ben Lukassen

1
Winnaar van de Gelderse Kleiroze 2016 Ben Lukassen (midden). (foto: LochemsNieuws)

LIEVELDE/LOCHEM – Ben Lukassen uit Lengel (bij ‘s Heerenberg) heeft zaterdag (8/4) de Gelderse Kleiroze gewonnen met ‘’t Ni-js van alle lieve Mensen’. Dit was volgens de vakjury het beste streektaallied uit de Achterhoek en Liemers van 2016. De publieksprijs was voor De Boetners met ‘Zo Wiet Weg’. Zij namen het stokje over van Lochemer Jan Ottink die vorig jaar beide prijzen voor zich opeiste met het nummer ‘Maak Mie Wakker’ van de gelijknamige cd.

Plat Gespöld
De prijsuitreiking vond plaats tijdens het mini-festival ‘Plat Gespöld’ in Erve Kots in Lievelde. Wethouder Tanja Loeff van de gemeente Montferland en Jan Ottink reikten de prijzen uit. Ben Lukassen had het winnende nummer eerder op de avond al gespeeld tijdens een optreden. Het komt van de cd ‘Goed Ni-js’ dat in 2016 uitkwam. De vakjury bestaat uit mensen van lokale en regionale omroep die de streektaalmuziek promoten.

De Boetners wonnen de publieksprijs. In hun midden wethouder Tanja Loeff van de gemeente Montferland. (foto: LochemsNieuws)

De Boetners
De Boetners uit ‘s Heerenberg kregen de meeste stemmen van het publiek. ‘Zo Wiet Weg’ is een van de rustige nummers van de jonge band die meestal stampende rocknummers á la Normaal en Jovink brengt. Zaterdag speelden ze een aantal nummers tijdens ‘Plat Gespöld’, waaronder uiteraard het winnende lied.

De Jan Ottink Band tijdens het optreden in Erve Kots in Lievelde (foto: LochemsNieuws)

Aanwinst
Jan Ottink sloot het festival af met zijn vernieuwde band. Zowel toetsenist Berry Vink als gitarist Raimond Surquin deden voor het eerst mee. Beiden bleken een aanwinst voor de Jan Ottink Band. Het publiek reageerde enthousiast op de mix van ingetogen liedjes en vrolijke nummers uit de theatershow ‘Vónken & Vlámmen’. 

De organisatie van de Gelderse Kleiroze en ‘Plat Gespöld’ wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de Streektaal Lochem en Umstreken.

Bekijk hieronder een video-impressie van de avond van Paul van Druten:

De Gelderse Kleiroze en de oorkonde voor winnaar Ben Lukassen (foto: LochemsNieuws)