Fraai magazine ‘In en Om Lochem’: naslagwerk voor toerist en inwoner

0
Mo Middag (r) en Hugolien Nobel met 'In en Om Lochem' en 'Hier in Lochem' (foto: LochemsNieuws)

(Verscheen ook in de Berkelbode)
LOCHEM – De meeste Lochemers hebben ‘m inmiddels vermoedelijk wel ontvangen; het fraai vormgegeven magazine ‘In en Om Lochem’. Ondanks het feit dat de meeste evenementen in het magazine zijn gecanceld blijft het een mooi visitekaartje voor Lochem. En een naslagwerk voor zowel de toerist als de inwoner op zoek naar informatie. Tegelijk is het gidsje ‘Hier in Lochem 2020’ verschenen. Deze wordt verspreid via plaatselijke ondernemers en de VVV.

Het magazine wordt uitgegeven door Mo Middag. Ze deed al jaren de vormgeving voor de Lochemgids die door de VVV werd uitgegeven. In overleg besloot ze daar in eigen beheer mee door te gaan. Ze koos duidelijk niet voor een goedkope uitgave en het kostte dan ook het nodige (angst)zweet toen de corona-crisis losbarstte toen de gids letterlijk al op de drukpers lag. ‘Stop de persen!’ was geen optie meer.

Huis-aan-huis

Het eindresultaat rolde van de pers toen heel Nederland op slot ging en we werden opgeroepen om thuis te blijven. Dat was niet het juiste moment om een magazine vol tips huis-aan-huis te verspreiden. Nu de alle deuren langzaam aan weer opengaan is besloten om de oplage van 10.000 stuks alsnog huis-aan-huis te laten bezorgen in de kern Lochem en ze neer te leggen op plekken waar toeristen komen. Mo Middag en Hugolien Nobel brachten ze afgelopen week samen rond.

Laatstgenoemde is al zo’n twintig jaar de motor achter ‘Hier in Lochem’. Dit is een gidsje waarin bedrijven zich voorstellen en waarin de lezer de nodige kortingsbonnen vindt. Het werd oorspronkelijk uitgegeven voor de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) en vervolgens nam Hugolien het mee naar verschillende uitgevers waarvoor ze acquisitiewerk deed. Ook nu ze het B&B en lunchroom ‘Hart van Lochem’ aan de Kleine Markt runt blijft ze meewerken aan ‘haar’ uitgave. Mo Middag tekent nu voor de vormgeving en geeft het uit, dit jaar in combinatie met ‘In en om Lochem’.

Veel te vertellen

Mo zegt: “Er is in en om Lochem zo ontzettend veel te doen. Van sommige dingen hebben zelfs de eigen inwoners geen weet. Er valt heel veel over te vertellen.” Via het voorwoord roept ze op om dingen die worden gemist bij haar te melden zodat daar in de volgende uitgave aandacht aan besteed kan worden.

De liefde voor Lochem komt voor Mo Middag niet uit de lucht vallen: “We hebben dat van onze vader. Hij was jarenland VVV-gids en liet ons allerlei dingen zien en vertelde daar dan over. En mijn zusje werkte lang voor de VVV”, zo vertelt ze.

Het magazine is deels gefinancierd door ondernemers maar er is geen sprake van advertentie in de gebruikelijke vorm. Het zijn kleine stukjes tekst met foto over meest relevante bedrijven geworden die naadloos in de vormgeving passen.

Evenementen

Het gedeelte over evenementen in Lochem geeft, hoewel ze nagenoeg allemaal zijn achterhaald door corona, een beeld hoeveel er te doen is. En de verhalen over onder meer de Bachweken, Blues Rond de Kerk en de Kunstroute zijn ook informatief zonder dat ze doorgaan. En de katernen over natuur, rivieren en vooral de landgoederen zijn zeer leesbaar en voorzien van mooie foto’s. Verder is er aandacht voor leuke dingen in omliggende dorpen en steden en voor uitjes met de kinderen.

Hier in Lochem

Voor ‘Hier in Lochem’ geldt ook dat de opgenomen evenementenkalender weinig nut meer heeft, maar de beschrijving van vele bedrijven in Lochem kan velen op ideeën brengen en de weg wijzen. De kortingsbonnen blijken nog elk jaar een succesnummer en deze ontbreken dan ook niet.

 Wie ‘In en om Lochem niet op de deurmat heeft gevonden kan een gratis exemplaar afhalen bij de VVV. De volgende editie verschijnt volgend jaar in februari of maart.