Fonds voor verduurzamen woningen vanaf energielabel D

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Er komt een fonds van 400.000 euro voor de verduurzaming van woningen van mensen die te maken hebben met energiearmoede. Per (koop)woning kan tot 2.500 euro aanvullende financiering uit het fonds worden bijgepast door de gemeente Lochem. Het geldt voor huiseigenaren met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum, een woning met WOZ-waarde tot 5 ton en met energielabel D of slechter.

De motie met deze strekking kreeg unanieme steun. Alleen de VVD behoorde niet tot de mede-indieners. Fractievoorzitter Ria Leliveld legde uit dat dit kwam omdat ze zo de gelegenheid had om de aanvankelijke twijfel over het voorstel uit te spreken. Die ging onder meer over de grens van 130 procent van het bestaansminimum, waardoor er toch weer een groep buiten de boot valt.

Huurders

Ook vroegen de liberalen zich af wat er kan worden gedaan voor huurders met slecht geïsoleerde woningen. Leliveld stelde een oproep aan woningcorporaties voor om vaart te maken bij de verduurzaming van de woningvoorraad. Namens hoofdindiener PvdA zei Martine Willlems dat een goede suggestie te vinden, maar niet om via de betrokken motie te regelen. “Dat kan op een later moment”, zo luidde de reactie.

Willems zei dat dit fonds een vervolg is op het crisisfonds dat drie weken geleden al werd gevormd door een eveneens unanieme gemeenteraad. Daar zit 1 miljoen euro in en is bedoeld voor hulp aan inwoners die in problemen raken door onder meer de hoge energierekening. Via dat fonds kunnen overigens ook huurders worden geholpen met isolatie en andere besparende maatregelen. LochemEnergie vormt de verbinding tussen inwoners in nood en de gemeente.