LOCHEM – Een 49-jarige man uit de gemeente Lochem is maandag aangehouden door de fiscale opsporingsdienst FIOD op verdenking van grootschalige btw-fraude. De FIOD heeft dit donderdag naar buiten gebracht. De verdachte is die dag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft 14 dagen in bewaring. Het vermoeden bestaat dat de man deel uitmaakt van een internationaal net van bedrijven die vermoedelijk meer dan 10 miljoen aan schade hebben veroorzaakt. De bedrijven in zo’n frauduleuze keten worden ‘ploffers’ genoemd.
Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. Het vermoeden bestaat dat de verdachte betrokken is bij grensoverschrijdende btw-fraude met de in- en verkoop van vooral IT-producten en consumer-elektronica. Het opsporingsteam vermoedt dat een fraudeketen is opgezet van verschillende bedrijven in meerdere EU-landen, waarin goederen en geld rondgaan met als doel het plegen van btw-fraude. In die keten zitten ploffers, bedrijven die wel btw ontvangen, maar die bewust niet afdragen. De totale schade van deze fraude bedraagt meer dan 10 miljoen euro.
Nooit aangifte
Het onderzoeksteam vermoedt dat de onderneming van de man uit de gemeente Lochem als een van de ploffers diende. Ondanks meerdere verzoeken werden geen enkele aangiften omzetbelasting op naam van de onderneming ingediend. Het nadeel voor de Nederlandse Belastingdienst wordt vooralsnog geschat op meer dan 1 miljoen euro. Ook in andere lidstaten van de EU is schade ontstaan door de belasting ontduiking. Het onderzoek staat onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie.
Uitleg carrouselfraude
De term btw-carrouselfraude wordt gebruikt voor een samenstel van strafbare, frauduleuze, gedragingen waarbij minimaal één bedrijf – een zogenaamde ‘ploffer’ – in een keten geen btw afdraagt. Dat bedrijf brengt vervolgens wel btw in rekening bij afnemers. De schakels in de handelsketen na de ploffer – zogenaamde ‘buffers’- vragen de btw terug.
De namen en btw-nummers van bedrijven die als ploffer fungeren zijn meestal maar kort in gebruik. Het bedrijf staakt de activiteiten na enige tijd en een nieuwe ploffer neemt de rol over. De Belastingdienst kan de eerste ploffer dan niet meer aanspreken. ‘Bestuurders’ van de bedrijven die fungeren als ploffer of buffer zijn slechts formeel leidinggevende en niet feitelijk betrokken bij de ondernemingen; zij zetten de bedrijven en bankrekeningen slechts op naam. Dit worden ook wel ‘katvangers’ genoemd.
Eén van de kenmerken van btw-carrouselfraude is dat sprake is van een prijsval: de ploffers factureren goederen aan de bufferbedrijven voor lagere bedragen dan waarvoor die aan de ploffers waren gefactureerd. Deze prijsval kan alleen worden gerealiseerd doordat plofferbedrijven geen btw afdragen. De ‘winst’ die zo ontstaat, wordt over de diverse schakels verdeeld. Deze werkwijze benadeeld dus niet alleen de Belastingdienst. maar is ook sterk concurrentievervalsend.