Filmhuis en Amnesty vertonen ‘The Insult’ [video]

0

LOCHEM – In samenwerking met de werkgroep Amnesty vertoont het Filmhuis Lochem op dinsdag 22 januari de film ‘The Insult’ onder regie van Ziad Doueiri, uit 2017. Het vertelt het verhaal van een escalerend incident tussen een Libanees en een Palestijn die in hetzelfde flatgebouw wonen.

Tijdens de renovatie van het appartementsgebouw leidt een probleem met de waterafvoer
tot een confrontatie tussen Toni,  een bewoner van een flatgebouw, en aannemer Yasser.
Een op zich onbeduidend incident ontaardt in een spiraal van beschuldigingen en geweld.

Rechtszaak
The Insult laat zien duidelijk hoe onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden een rol spelen in de verhoudingen tussen diverse mensengroeperingen. Er volgt een rechtszaak. Deze krijgt een extra dimensie als blijkt dat een vader en zijn dochter optreden als vertegenwoordigers van beide partijen. De film speelt zich af in Libanon, een land dat sterk verdeeld wordt door politiek en religie.

Prijzen
‘The Insult’ won verschillende prijzen. Voor zijn rol ontving Kamel El Basha (Yasser) op het filmfestival in Venetië de prijs voor beste acteur. Ook ontving de film een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film.

Inleiding Amnesty
‘The Insult’ wordt om 20.00 uur voorafgegaan door een korte inleiding door de werkgroep Amnesty met als thema: ‘Wie is de schuldige?’ Bezoekers kunnen hun handtekening zetten onder een petitie om recht te vragen voor Germain Rukuki uit Burundi. Hij is veroordeeld tot 32 jaar celstraf, omdat hij streed tegen martelingen in zijn land.

Recensies:
De Vokskrant 4*: ‘Zelden bevatte een film zoveel woede en nuance tegelijk’
Cinemagazine.nl 4*: ‘de invulling is ijzersterk’

Kaarten
Kaartverkoop via internet: € 8,50. Kaartverkoop aan de kassa: € 9,-
Meer informatie en kaarten via www.schouwburglochem.nl/schouwburg/filmhuis