LOCHEM – De Tuin der Lusten is een festival dat al meerdere malen op diverse locaties in de gemeente Lochem werd gehouden. Dit jaar kan het – net als zoveel evenementen – niet door gaan. De cateraar van het festival zat met de handen in haar, want: waarheen met al dat eten uit de rijkgevulde koelcel en voorraadkasten? Artistiek leider Casper de Vries van het festival wist raad: koken in een Lochemse tuin en de maaltijden verkopen via een ‘drive thru’. Vrijdag gaat het gebeuren.
Casper de Vries woont eigenlijk in Frankrijk, maar momenteel is een tuinhuisje achter de woning van Gerthe en Martin Lamers in Lochem al een paar weken zijn onderkomen. Een geweldige plek, maar de lengte van zijn verblijf is noodgedwongen. Hij kwam voor een medische afspraak en kon niet meer weg omdat Frankrijk in lockdown ging.
Zonder werk
De Vries vormt samen met Claudia Geubel uit Amersfoort het basisteam van Tuin der Lusten. Onder meer via dit festival leren ze veel artiesten kennen. Dat leidde ertoe dat ze voor veel van hen als agent zijn gaan opereren. Casper de Vries belde zich de afgelopen weken een hoedje. Om afzeggingen te incasseren maar ook om contact te houden met artiesten en alle anderen die zwaar worden getroffen zijn door de corona-crisis. “De artiesten zien alle optredens en dus hun inkomsten wegvallen. Maar ook de technicus en de cateraar zitten ineens zonder werk”, zo zegt hij.
De cateraar is Butifarra van Leonard den Boer en zijn vrouw Sam Verkade uit Wageningen. Ze fokken en verwerken onder meer hun eigen varkens en verwerken die tot ambachtelijke producten. Casper de Vries: “Leonard belde mij en vroeg zich bijna in tranen af waar hij in godsnaam met alle al voorbereide eten naar toe moet. Hij dacht onder meer aan de voedselbank, waar overigens nog altijd een deel naar toe gaat. Maar door de tuin waar in nu tijdelijk woon kwam ik op een ander idee. ”
Mobiele cateraar
Butifarra is zeer mobiel en gespecialiseerd in de mediterrane keuken. Er wordt gekookt op festivals en voor particuliere (tuin)feesten. Het menu van aanstaande vrijdag bestaat uit een voorgerecht met diverse tapas en het hoofdgerecht is paella, waarbij kan worden gekozen uit Arroz Negro (met garnalen en inktvis), Arroz con secreto y setas (met varkensvlees en paddestoelen) of Paëlla de Verduras (vegetarisch). Daarbij komt een salade. Het nagerecht is panna cotta met vers fruit.
De kosten bedragen 27,50 euro per menu. Meer betalen mag, want daarmee wordt de Tuin der Lusten gesteund. De bestel- en betaalprocedure is te vinden op DEZE Facebookpagina
Gepaste afstand
Er wordt gewerkt conform de RIVM-richtlijnen. Twee personen, die samen een huishouden vormen, koken en twee andere mensen – eveneens huisgenoten – leveren de maaltijden af op de plek die bij de bevestiging van de bestelling kenbaar wordt gemaakt. Daarbij wordt de anderhalve meter onderlinge afstand steeds in acht genomen.
De gemeente Lochem heeft vergunning verleend voor dit initiatief en Casper de Vries is nogal te spreken over de snelle en enthousiaste respons die hij in het gemeentehuis ontmoette.
Mogelijk wintereditie
Het festival Tuin der Lusten is voor dit jaar noodgedwongen afgeblazen. De beoogde locatie blijft tot volgend jaar geheim. Wel denkt Casper de Vries na over een eerste wintereditie. Die kan ook doorgaan binnen de anderhalve-metersamenleving. Het idee is dat bezoekers langs diverse vuurinstallaties worden geleid. Details en locatie ontbreken nog.
Belangenvereniging buitenartiesten
Casper de Vries werkt vanuit zijn ‘ballingschap’ in Lochem verder aan de al eerder om gang gezette oprichting van een belangenvereniging voor mensen die actief zijn op het gebied van buitentheater. Daarbij gaat het zowel om artiesten, straattheatergroepen en hun begeleiders en technici. Zeker in deze tijd hebben zij moeite om hun stem collectief te laten horen, terwijl ze hard worden getroffen. Volgens De Vries zijn er zo’n 300.000 banen mee gemoeid.
Volgende week wordt het officieel nadat een notaris de oprichtingsakte in orde maakt. De nieuwe vereniging heeft in ieder geval een voorzitter van formaat gevonden. Het is bekende Deventenaar Hein ter Riele. Hij was tot voor kort directeur van de VVV en stond in die hoedanigheid aan de wieg van onder meer Deventer op Stelten, Dickensfestijn en de Boekenmarkt.