Festival rond 75-jarig bestaan van Zweverink Muziek

0
Dinie Zweverink en zoon Arvid Bruntink in de muziekwinkel (foto: PR)

LOCHEM/BARCHEM – Zweverink Muziek bestaat 75 jaar. Dit is aanstaande zondag (25/6) aanleiding voor een feestje. Een festival zelfs. Deze wordt gehouden bij De Heksenlaak aan de Zwiepseweg 32 in Barchem. Een uitgebreid muziekprogramma met vele stijlen en door zowel groepen, duo’s, trio’s en solisten. 

In de grote zaal van De Heksenlaak wordt gemusiceerd door jong en oud. Abba, Bach, folk, Oostenrijks, Zuid-Amerikaans, Sloveens, Schotse en Nederlandse muziek komen voorbij. In de kantine van De Heksenlaak is ruimte voor de zogenaamde ‘vrije groep’ onder leiding van Martin Krijgsman. Hier kan iedereen die een harmonica bespeeld aanschuiven.

Buiten op de terrassen en op de binnenplaats kan eveneens (samen) worden gespeeld. Her der vormen zich gezelschappen die om de beurt hun muzikale talenten laten horen. Daaronder ook een gezelschap met accordeon, viool, Ierse fluit/harp en bodhran (Ierse trommel), dat voor typisch Ierse klanken zorgt.

Meedoen

Mensen die een akoestisch instrument bespelen mogen zondag aanschuiven en meespelen als ze dat willen. De bedoeling dat het een dag wordt met veel spontane muzikale uitspattingen. Een feestje voor iedereen dus.

Accordeon- en harmonicaspelers uit heel Nederland, veelal klanten van Zweverink Muziek, zullen van zich laten horen. De muziekwinkel aan de Zwiepseweg in Lochem is van oudsher gespecialiseerd in accordeons en ook alweer vele jaren in harmonica’s. Dat trekt liefhebbers uit het hele land en door de jaren heen hebben veel instumenten hun weg naar alle uithoeken van het land gevonden.

Historie

De muziekwinkel werd in 1948 gestart door Jan Zweverink. Als accordeonist ging hij zelf instrumenten verkopen. Aanvankelijk letterlijk vanuit de voorkamer van zijn woning. Ook reparaties deed hij zelf, naast een baan in loondienst. De zaken gingen goed en in de jaren ’70 werd de huidige winkel aan de Zwiepseweg geopend. Daar was ruimte voor veel meer instrumenten en accessoires.

Gedurende vele jaren was het elektronische orgel een succesnummer. Dat legde een groot beslag op de ruimte, maar Muziekhandel Jan Zweverink – zoals het toen nog heette – maakte er naam mee. De orgels vonden hun weg naar veel woonkamers in de regio. Maar ook naar driehoog-achter in de Amsterdamse Jordaan, al had de klant die daar woonde dat er vooraf niet bij gezegd.

Muzikanten

Toen de orgelhype langzaam wegebde, ontstond in de winkel meer ruimte voor onder meer (veel) gitaren, versterkers en keyboards. Zweverink Muziek vervult ook een belangrijke rol voor muzikanten in de regio als het gaat om accessoires zoals snaren, metronomen, microfoons en effectapparatuur. Omdat er veelvuldig contact is met muziekdocenten in de regio, zijn altijd de juiste instrumenten voor beginners op voorraad, waaronder gitaren en (blok)fluiten.

En van oudsher is veel bladmuziek te vinden in de winkel. Voor nagenoeg alle instrumenten, maar vooral ook voor bespelers van accordeon en harmonica. Voor bespelers van de Steirische harmonica is een webshop beschikbaar met bijna alle uitgaven van Michlbauer. Oostenrijker Florian Michlbauer ontwikkelde een eigen en zeer populaire lesmethode.

Dinie Zweverink – die sinds 30 jaar aan het roer staat – geeft zelf veel muzieklessen voor zowel accordeon als harmonica. Sinds 12,5 jaar wordt ze in de winkel ondersteund door zoon Arvid. Hij is specialist op het gebied van gitaren.

Festival 75 jaar Zweverink Muziek
Zondag 25 juni
11.00 tot 17.00 uur
De Heksenlaak
Zwiepseweg 32, Barchem

Winkel: Zwiepseweg 80, Lochem
Telefoon: 0573 25 17 04 (ook voor WhatsApp-berichten)
E-mail: info@zweverinkmuziek.nl
Website en webshop: www.zweverinkmuziek.nl
Facebook: www.facebook.com/zweverinkmuzieklochem

Accordeonisten tijdens een eerdere activiteit bij De Heksenlaak (foto: PR)