Expositie van ‘Libelleman’ Hanno van der Meulen in Stadshuus

0
Een voorbeeld van een foto van Hanno van der Meulen (foto: Hanno van der Meulen)

LOCHEM – In het Stadshuus is nog tot en met 18 augustus een bijzondere fototentoonstelling te zien met werk van Hanno van der Meulen. Zijn bijnaam is ‘de Libelleman’ omdat dit insect vaak is te zien op zijn foto’s, naast andere thema’s uit de natuur.

Hanno van der Meulen, geboren te Zutphen in 1951, ging na een wat rumoerige lagere school- tijd naar Schiermonnikoog. Als natuurliefhebber was hij op dit eiland perfect op zijn plaats.

Loopbaan

Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma verliet Hanno Schiermonnikoog om op Texel te gaan werken bij het NIOZ (Nederlands instituut voor onderzoek der zee), en deed daar zeebiologisch onderzoek via de microscoop.

Naturalis

Vervolgens werkte hij bij Naturalis in Leiden als preparateur van insecten en daarna als restaurateur in het scheepsarcheologisch museum van Ketelhaven. In Schoonhoven voltooide hij de opleiding voor goud/zilversmid en maakte daar prachtige sieraden, vaak van vogels en insecten.

‘Genezer’

Ook was hij een meester in het ‘genezen’ van zieke en gewonde vogels die na behandeling weer de vrijheid terugkregen. Tussen dit alles door leidt hij een sportief leven; surfen, skeeleren, schaatsen, duiken, catamaranzeilen, ijszeilen en racefietsen. Het kan hem niet hard genoeg gaan.

Fotografie

‘Libelleman’ Hanno van der Meulen zoals hij vaak in de natuur is te vinden (bron: flyer expositie)

Als het fijne ambachtswerk van het zilversmeden moeilijker gaat door tegenstribbelende handen, gaat hij steeds meer fotograferen. Vogels, vlinders, kikkers, slangen, insecten en dus in het bijzonder libellen. Hij struint onder andere door het Haaksbergerveen, Beekvliet, en op Landgoed De Broekhorst in Stokkum.

Geduld

Met eindeloos geduld en met grote kennis van de biotoop en ethologie, maakt hij zijn foto’s, soms door uren in het water te staan wetend dat het juiste moment om toe af te drukken op enig moment komt. Zelfs bij grote hitte staat hij daar met hoofd en huid bedekkende kleding aan. Dat laatste uit angst voor teken, die hem al eens te grazen heb-
ben genomen.

Werkgroep

Door zijn grote kennis van zaken en enthousiasme kan hij veel vertellen bij de de foto’s. Die zijn zo indrukwekkend dat Bas en Meriam Verheijden, Henny Timmerije, Ria Schutman en Boeije Jansen dachten: ‘Daar moet een tentoonstelling van komen.’

Selectie

Uit meer dan 7000 foto’s heeft Henny met Hanno een voorselectie gemaakt die door de werkgroep is teruggebracht tot wat nu in het Stadshuus is te zien. Dat was een net zo leuke als lastige klus. Ook al omdat niet alle foto’s een voldoende hoge resolutie hebben om vergroot te worden.

Wat na selectie overbleef zijn prachtige foto’s van insecten, waaronder een indrukwekkende serie nachtopnames.

Praktische informatie

De tentoonstelling is nog tot en met 18 augustus te zien in het Stadshuus aan de Markt 3 in Lochem. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Steunfonds Lochem, Fonds 1819 en Fuji Lochem.