Expositie Lost Paradise drie keer ‘s avonds open

0
Een impressie van de lichteffecten die in de Gudulakerk zijn te zien. (Foto: Hans van Hoorn)

LOCHEM – De tentoonstelling The Gate of the Lost Paradise van Jan M. Verburg is deze maand drie keer ook ‘s avonds te bezoeken. Dat zorgt voor een andere beleving omdat het lichtplan van Joeri Vermeulen nog beter tot z’n recht komt als er geen daglicht door de ramen van de Gudulakerk naar binnen valt.

De expositie, die op 1 augustus begon en nog tot met 25 september is te zien, is mede door het gebruik van licht en muziek een echt Gesamtkunstwerk. Centraal staan de enorme doeken die Jan M. Verburg schilderde voor de toegangspoorten van de eerste 10 edities van het Lowlands festival. Verder zijn er vele leporello’s (harmonicaboeken) van zijn hand te zien.

Reacties

De tentoonstelling trekt veel bezoekers. Dit komt mede door lovende mediakritieken. Onder meer NRC, Trouw en de Stentor besteedden er aandacht aan. Bezoekers reageren in bewoordingen als: “overweldigend, ontroerend, Paradise in Lochem, sprakeloos, imponerend, creatief… Sommigen worden deel van het Gesamtkunstwerk door te werken aan het leporello dat daartoe uitnodigt.

3 vrijdagen

Het licht in de kerk is bedoeld om de kunstwerken uit te lichten maar ook voor projecties op de gewelven van de kerk. ‘Hallucinante kleuren en vormen’, zo noemt de organisernde werkgroep het zelf. In donker is dat nog indrukwekkender dan bij daglicht. Vandaar de avondopenstellingen op de vrijdagen 10, 17 en 24 september. Bezoekers zijn dan welkom tussen 21.00 en 23.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk.

Zie ook: www.lost-paradise.nl