Etnisch profileren…

0
(bron: pixabay.com)

Etnisch profileren. Er wordt momenteel veel over gesproken. Ik was deze week getuige van een gevalletje etnisch profileren. Het gebeurde in de trein van Berlijn naar Hengelo. Tussen Bad Bentheim en Hengelo gingen vier marechaussees de trein door om een pascontrole te houden.

Achter mij zaten twee donkergekleurde mannen die onderling Spaans praatten maar die ook het Nederlands machtig waren. In de bank naast mij zat een jongeman met een Aziatisch uiterlijk. De laatste kreeg vragen als: ‘Reist u alleen?’ en ‘Wat is het doel van uw bezoek?’. De ID’s van mij en mijn reisgenote werden vervolgens vluchtig bekeken en goed bevonden.

Van de beide heren achter mij werden de paspoorten zorgvuldig bestudeerd en er werd een telefoontje aan gewijd, kennelijk om de antecedenten van de eigenaren te checken. Even later werden de paspoorten teruggegeven en leek alles in orde.

Toen de marechaussees even later de wagon verlieten begon een van de gecontroleerde heren op hoge toon verhaal te halen. ‘Eén vraagje nog… Waarom pikken jullie ons er uit en ga je meteen bellen alsof we criminelen zijn?’ Een van de marechaussees mompelde iets van: ‘We kunnen niet iedereen natrekken.’

De reactie van de gekleurde medereiziger is op zichzelf wel begrijpelijk, maar de toon waarop hij verhaal dacht te moeten halen deugt in mijn ogen niet. Je kunt dat op een andere toonhoogte doen of het over je heen laten gaan als je geen slecht geweten hebt.

Ik heb moeite met een oordeel over dergelijke controles. Aan de ene kant weet je dat het niet goed is dat mensen met een kleurtje, een hoofddoekje of een ander kenmerk vaker worden gecontroleerd dan wij bleekscheten. Aan de andere kant weten we ook dat problemen met extremisten uit een bepaalde hoek komen. Dat maakt het weer vrij logisch dat bij controles de aandacht uitgaat naar mensen met bepaalde uiterlijke kenmerken.

Ik heb makkelijk praten, maar het ware te wensen dat de ‘slachtoffers’ van dergelijke controles wat meer begrip zouden tonen. Die worden tenslotte ook gehouden voor hun eigen veiligheid. Een terrorist maakt geen onderscheid op basis van religie of huidskleur, zo is al vaak gebleken.

Uitwassen door overheidsdienaren moet je bestrijden, maar ik ben blij niet in hun schoenen te staan. Of in de schoenen van een medemens die mikpunt is van zulke ‘vooroordelen’.

(Henri Bruntink)