Eigenaren voedselbossen bijeen in Villa Stijgoord Lochem

2
Villa Stijgoord had tijdens de bijeenkomst over voedselbossen een haast Zuid-Franse uitstraling (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Voedselbossen. Het is een synoniem voor voedselproductie op duurzame, plantaardige en onderhoudsarme wijze. Belangrijk is dat de natuur het meeste ‘werk’ doet. Het zijn zelfstandige ecosystemen die zichzelf in stand houden. Biodiversiteit is hiervoor belangrijk. In Lochem werd afgelopen week door eigenaren van voedselbossen, van minimaal 5 hectare, uit de regio gepraat over samenwerking, ook met andere partners.

De bijeenkomst was met name gericht op (vooral) melkveehouders die op grotere schaal voedselbossen willen aanleggen. Het vinden van verdienmodellen is voor hen van het grootste belang. Naast de ecologische waarde is de financiële waarde belangrijk.

Sommige voedselbossen bestaan al langer, maar de meeste zijn nog volop in ontwikkeling. Omdat het onder meer gaat om bomen en struiken met noten en vruchten is tijd en geduld nodig. De eigenaren kijken graag vooruit en in Villa Stijgoord in Lochem praatten ze met onder meer een cateringbedrijf over netwerkvorming en verbreding van de afzetmogelijkheden van hun producten. Het initiatief voor de bijeenkomst werd genomen door de eigenaren van voedselbos Eik & Linde in Geesteren. De organisatie van de bijeenkomst was in handen van de Innovatie Coöperatie.

Belangstelling

Innovatiemakelaar Linda Commandeur van die organisatie merkte al snel dat de belangstelling voor voedselbossen groot is. “Er reageerden veel mensen die plannen hebben om te beginnen. Voor hen is deze bijeenkomst niet bedoeld, maar we hebben ze allemaal wel kunnen verwijzen. De bereidheid om kennis te delen is groot onder ondernemers die al wel echt zijn begonnen.”

De eigenaren van voedselbossen hebben een uiteenlopende achtergrond. Het gaat zowel om boeren die iets anders willen doen dan intensieve landbouw. Maar ook ‘stadse’ mensen met duurzame idealen hebben de stap gemaakt. Soms nog in deeltijd of met een partner met een baan, en dus een inkomen. De periode tussen de start en een winstgevende onderneming is lang en voor velen lastig. Het duurt minimaal 7 jaar voordat een voedselbos (letterlijk) vruchten afwerpt.

Overbrugging

Linda Commandeur: “Er zijn veel mensen met plannen. Ook agrariërs. Maar zij hebben vaak waardevolle grond en het voelt dan als een risico om daar iets anders mee te gaan doen. De overbruggingsjaren kunnen lastig zijn. Het wachten is op voorbeelden van ondernemers die aantonen dat er wat te verdienen is. Dan zal de interesse fors toenemen, is de verwachting.”

Omdat het op termijn bijna ondoenlijk is om alles rechtstreeks aan de consument te leveren, werd in Villa Stijgoord onder meer gepraat met een cateringbedrijf dat werkt voor grote bedrijven en gemeenten, waaronder Berkelland. De cateraar heet Vitam en is gewend te werken met gezond voedsel en streekproducten. Op elk van de meer dan 100 locaties in het land regelen medewerkers de samenstelling van het menu en de inkoop in hoge mate zelf.

Afzet

Ook werd gesproken over nut en noodzaak van een keurmerk voor voedselbossen. Daarbij kan de Stichting Voedselbosbouw Nederland eventueel een rol spelen. Maar het ging vooral over afzetmogelijkheden en de wijze waarop de producten die worden voortgebracht onder de aandacht kunnen worden gebracht.

“Het gaat nu nog vooral om pioniers. Noem het ‘wereldverbeteraars’ maar die zijn onmisbaar bij nieuwe ontwikkelingen”, aldus Linda Commandeur. “Ze hebben de moed en vertrouwen en beginnen vaak gewoon. Naast aantonen dat het een verdienmodel kan zijn is het belangrijk om vraag te creëren. Daarbij is een netwerk belangrijk en daar werken we vandaag aan.”

Regio

Op de website van de Stichting Voedselbosbouw Nederland zijn alle voedselbossen in het land te vinden. In de regio zijn dit, naast de al genoemde Eik & Linde in Geesteren, onder meer Hof van (H)eden bij Markelo, net over provinciegrens langs de weg van Lochem naar Goor, met ook een camperplaats. Bij Vorden bevindt zich de Wildenborsche Bongerd en in Lochhuizen (Neede) Voedselbos Achterhoek.

Meer op: www.voedselbosbouw .org

 

 

 

2 REACTIES

  1. Vitam won ook de aanbesteding bij de Belastingdienst. De prijzen bij de lunch werden een stuk hoger en er was veel zogenaamde “gezondere voeding” te koop. Resultaat: minder gebruik van de kantine en het “bewegingsdeel” stelde niks voor.
    Ik vind “voedselbossen” een goed idee, maar als ondernemers als Vitam zich hiermee bemoeien, vrees ik dat het alleen maar gaat om de goede naam van Vitam.

Comments are closed.