Eerste ‘Land van Lochem’ van 2022 is verschenen

0
Detail van de cover van 'Land van Lochem' (bron: HGLochem)

LOCHEM/LAREN – Het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem heeft het eerste nummer van het blad ‘Land van Lochem’ gereed. Dit keer is er onder meer uitgebreid aandacht voor Laren. Ook wordt leven en werk van schilder Hendrik van Oortmarssen nader belicht en wordt de St. Josephkerk aan de Nieuweweg voorgesteld als voorbeeld van naoorlogse kerkbouw.

Verder een artikel over de enkele jaren geleden voltooide Cultuurhistorische Waardenkaart en een kijkje in het virtueel museum. Ook komt een verrassende archeologische ontdekking op de Markt aan de orde, die afgelopen jaar werd gedaan.

Laren

Het verhaal over Laren bevat een beschrijving van een rondwandeling langs bijzondere historische gebouwen en verder worden met Frits David Zeiler herinneringen opgehaald aan het dorp zoals het was in de jaren’50.

Het werk van kunstschilder Hendrik van Oortmarssen was uitgebreid te zien tijdens de tentoonstelling Lochem op Linnen, die deze winter was te zien in Het Stadshuus. Eddy ter Braak brengt deze schilder, die vooral in de jaren 40 en 50 in Lochem grote bekendheid genoot, voor het voetlicht.

Kerk

In het artikel over de St. Josephkerk is onder meer aandacht voor het glas-in-lood- en mozaïekwerk. De kerk wordt gepresenteerd als ‘een goed en zeldzaam voorbeeld van moderne naoorlogse katholieke kerkbouw in de regio.

Het Historisch Genootschap meldt dat 2021, ondanks de pandemie en daardoor wegvallende publieksactiviteiten, een jaar was met veel initiatieven en bijzondere gebeurtenissen. Een compleet overzicht is daarvan te vinden de eerste ‘Land van Lochem’ van dit jaar.

Activiteiten

Op de website van het genootschap is veel meer informatie te vinden over de vele activiteiten, de werkgroepen, de HG-collectie en recente aanwinsten. Het virtueel museum op deze website groeit gestaag, meer dan 100 schilderijen, vaak privébezit, maar ook verhalen, voorwerpen en meer. Het adres is: www.hglochem.nl.

Na een onderbreking van twee jaar staan nu ook weer lezingen gepland, op 17 maart en 22 mei. Ook de Algemene Leden Vergadering kan weer doorgaan. Deze wordt gehouden op 12 april.

Lid worden

Leden van het Historische Genootschap krijgen het nieuwe nummer in de bus. Het blad is ook te koop bij de bekende verkooppunten. Wie nu lid wordt ontvangt het boekje ‘Made in Lochem’ cadeau, en gratis toegang tot de genoemde lezingen. Kijk voor aanmelding op www.hglochem.nl of stuur een mailtje naar ledenadministratie@hglochem.nl.

Hieronder de volledige cover van de nieuwe ‘Land van Lochem’.

Cover van de eerste ‘Land van Lochem’ van 2022 (bron: HGLochem)