Duurzamer leven met deze tips

0
Foto: Guillaume de Germain on Unsplash

(dit is gesponsorde content)
Het is de laatste tijd echt een trend, duurzamer leven. Veel mensen denken hierbij direct aan het verlagen van de energierekening. Dat is een leuk bijkomend voordeel, maar duurzaam leven is ook belangrijk voor het milieu. 

In 2015 ondertekende Nederland het Klimaatverdrag in Parijs. Dit is een overeenkomst waarin afspraken zijn gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. De overheid neemt hiertoe maatregelen, maar we mogen zelf ook best een bijdrage leveren.

Isolatie en zonnepanelen
Wil je duurzamer leven goed aanpakken, kies er dan voor om je huis beter te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. De aanschaf hiervan is vrij prijzig, maar je kunt hiervoor ook geld lenen klein bedrag.

Na de aanschaf zul je het aankoopbedrag langzaam weer terugverdienen. Je energierekening wordt lager en de waarde van je woning zal stijgen. Een gezin kan ongeveer € 500 per jaar besparen door zonnepanelen te plaatsen.

In de gemeente Lochem kun je bovendien aanspraak maken op verschillende subsidies. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor woningisolatie en duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan een zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie en isolerend glas.

Ga verantwoord om met energie
Ook door bewust bezig te zijn met je energieverbruik kun je duurzamer leven. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om je energieverbruik terug te dringen. Lees de energiebesparende tips hieronder:

  • Doe de ramen dicht als de verwarming aan staat.
  • Doe bij koud weer warme kleding aan en kruip met een dekentje op de bank. Hierdoor kun je de verwarming een paar graden terugdraaien.
  • Zorg dat je de verwarming lager of helemaal uit zet voordat je gaat slapen.
  • Woon je in een tochtig huis, investeer dan in tochtstrips, hierdoor kun je veel warmte binnen houden.
  • Doe rolluiken en gordijnen in de avond dicht. Hierdoor kan minder warmte ontsnappen. Bovendien geeft het je meer privacy.
  • Doe lichten uit in kamers waar je niet bent.
  • Gebruik minder water

De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag meer dan 125 liter drinkwater. Hiervan wordt ongeveer 41% voor het douchen gebruikt, 29% wordt doorgespoeld in de wc en 12% is voor het wassen van kleding. Het is dus maar een klein percentage dat we daadwerkelijk consumeren. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid wil dat het waterverbruik met 20% wordt teruggedrongen.

Ook in dit geval geldt dat bewuster nadenken over je watergebruik al veel kan oplossen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we heel veel kraanwater gewoon laten wegstromen. Met name als het buiten warm is wachten we na het opendraaien van de kraan een paar seconden op fris en vers water. Om deze verspilling tegen te gaan kun je een kan water in de koelkast zetten.

Waterbesparend toilet 
Heb je oud toilet of een verouderde douchekop dan is het aan te raden om die te vervangen. Voor beide zijn tegenwoordig waterbesparende alternatieven. Een ouderwets toilet verbruikt 3,5 tot 7 liter water per keer. Kies je voor een nieuw toilet, dan zal die maar 1,5 liter water verbruiken.

Waterbesparende douchekop
Oudere douchekoppen verbruiken ongeveer 10 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop verbruikt 7,2 liter water per minuut. Dit verschil lijkt minder groot, maar als je 10 minuten per dag onder de douche staat maakt het zeker uit. 10 minuten onder een verouderde douche komt neer op 100 liter, bij een nieuwe douchekop is dat maar 72 liter.

Schaf een regenton aan 
Heel veel regenwater verdwijnt via de riolering. Dat is zonde want je kunt er in en rondom je huis nog heel veel mee doen. Door de aanschaf van een regenton kun je regenwater opvangen. Hiermee kun je vervolgens de planten in je tuin water geven of je vijver vullen. Dit is beter voor het milieu, maar zal je ook geld besparen op je waterrekening.

Recycle en scheid afval
Afval scheiden wordt door veel mensen al gedaan. Uit de cijfers blijkt dat 75% van de bevolking zijn oud papier en glas al scheidt. In de meeste gemeenten wordt naast het restafval ook apart het papier en plastic opgehaald. Daarnaast zijn er punten om glas en textiel weg te brengen.

Door afval te scheiden kan zoveel mogelijk afval gerecycled worden. De berg restafval wordt hierdoor kleiner wat. Het is de bedoeling dat in Lochem in 2025 maximaal 30 kilo restafval per jaar wordt opgehaald.

Kies voor duurzaam voedsel
Ook wat betreft eten kunnen we nog veel veranderen. Voor het produceren en vervoeren van voedsel is veel energie nodig. Voedsel dat uit andere landen moet komen is dus niet zo goed voor het milieu. Het is daarom een goed idee om meer ingrediënten uit de streek te gebruiken en rechtstreeks bij de boer te kopen. Het helpt ook de lokale economie.

Overweeg daarnaast om geen of minder vlees te eten en minder zuivel te consumeren. Bij de productie van vlees en melkproducten komen veel broeikasgassen vrij. De impact van de veehouderij is volgens Greenpeace heel groot.14,5% van de totale uitstoot is volgens hen te wijten aan de wereldwijde veehouderij.

Alle beetjes helpen
We zouden allemaal moeten proberen om een duurzamer bestaan te leiden. Als iedereen zijn steentje bijdraagt zal dat zeker helpen. Duurzaam leven is niet alleen goed voor het milieu, maar het zal je ook kosten besparen. Allebei goede redenen om wat aanpassingen te maken.