Druktemonitor Gelderland vanaf 1 juli te gebruiken

0
Voorbeeld van een scherm van de Druktemonitor Gelderland (bron: provincie Gelderland)

LOCHEM/ARNHEM – Wie deze zomer op stap gaat in Gelderland kan via de druktemonitor bekijken hoe druk het is op een grote hoeveelheid veel bezochte (recreatieve) locaties in de provincie. Vorig jaar werd de monitor ook al ingezet en deze werd toen veel geraadpleegd. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe druk het is op Bussloo, de Veluwe of bij het Dolfinarium in Harderwijk.

Er komt nu ook bezoekersinformatie beschikbaar over recreatielocaties waar voorheen niet of nauwelijks real-time data over bekend was. Denk aan natuurgebieden en waterlocaties.

Locatie

De gebruikers van Druktemonitor Gelderland kunnen zoeken op locatie en/of categorie, zoals parkeren, dierentuinen en attractieparken, eten en drinken en kunst en cultuur. Favoriete locaties kunnen worden opgeslagen. De informatie wordt elk kwartier ververst. De gebruiken krijgt de resultaten te zien op een kaart of met kleurcode van groen (rustig) tot rood (druk).

Vorig jaar werden de gegevens van de locaties nog handmatig ingevoerd. Dit keer is dit geautomatiseerd. Via de app-gegevens van bezitters van mobiele telefoons kan worden bepaald hoe druk het ergens is. Het gaat volgens de makers puur om een telling van het aantal telefoons op een bepaalde plek. Privacygevoelige informatie wordt niet opgehaald.

Signalen

Ontwikkelaar Dat.mobility maakt gebruik van Resono-data. Apps op mobiele telefoons geven aan waar mensen zijn. Die signalen worden gebruikt, niet wie waar op dat moment loopt. Veel gebruikers van de monitor gaven vorig jaar aan dat ze daadwerkelijk drukke plekken hebben vermeden.

Statenleden waren enthousiast over de 1e druktemonitor en hebben nadrukkelijk aangegeven dat er een vervolg moet komen. Naar verwachting zal er veel in Gelderland gerecreëerd gaan worden vanwege de reisbeperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Bezoekers van de Druktemonitor Gelderland bepalen zelf wat ze met de informatie doen.

Vanaf 1 juli

De Druktemonitor Gelderland komt vanaf 12 juni in de lucht. Maar wordt dus echt actief op 1 juli. Belangstellenden kunnen wel vanaf half juni een kijkje op de digitale tool nemen. De daaropvolgende maand is voor recreanten alle informatie volledig beschikbaar. De Gelderse toeristische sector, regio’s en regionale bureaus voor toerisme kunnen de informatie gebruiken voor bezoekersmanagement.

Toerisme- en recreatiegedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Een dagje uit moet leuk zijn. De Druktemonitor Gelderland kan daar aan bijdragen. De tool maakt recreanten namelijk ook attent op het grote toeristische aanbod dat onze provincie heeft. Meer informatie dus om een recreatieve dag zo in te delen zoals jij dat wilt.”