Dinsdag opnieuw (digitale) raadsvergadering

0
Dit ziet de volger van een digitale raadsvergadering (Foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Dinsdagavond (12/5) is er opnieuw een digitale raadsvergadering in de gemeente Lochem. Het betreft het restant van de vergadering van maandag, toen een interpellatiedebat veel tijd in beslag nam. Het digitaal vergaderen kost sowieso meer tijd.

Het was maandag de tweede keer dat de raad digitaal vergaderde. Qua techniek verliep het duidelijk wat minder soepel dan de vorige keer. Eén van de onderdelen van de Politieke Avond moest zelfs worden afgeblazen. Door een landelijke storing van het systeem waarmee Lochem werkt kon een van de vergaderingen niet worden opgenomen en dat is voor archiefdoeleinden en als ‘bewijslast’ cruciaal. De live-stream functioneerde overigens wel, zodat de kijker de discussie over de afgelasting feilloos kon volgen.

Amusant

Het vergaderen op afstand is af en toe best amusant om te bekijken. Je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken (of kamer) van de raadsleden. Boekenkasten, sjoelbakken, fotolijsten, een straatbeeld van Londen aan de muur en nog veel meer is daar te zien.

Maar vermoeiend is het ‘bijwonen’ van zo’n gestreamde vergadering ook. Vaak wordt vergeten de microfoon aan te zetten. En de kwaliteit van het geluid is zeer wisselend. Net als het volume. Gelukkig was uw verslaggever in een vorig leven disc-jockey en dus bekwaam in het draaien aan knoppen.

Mist

De camera’s zijn meestal van betere kwaliteit dan de microfoons. Wel is merkbaar dat de avonden bij daglicht beginnen en dat langzaam de duisternis invalt. Sommige deelnemers aan de vergadering gaan daardoor langzaam ‘de mist in’…

Voortzetting op dinsdag

Maandag was het de bedoeling om tot 23.00 uur door te gaan. Dat werd overigens toch nog een half uur later. Dinsdag om 20.00 uur wordt de draag weer opgepakt. Op de agenda staan nog de evaluatie van ‘t Baken en Ondersteuning Thuis. Voor beide onderwerpen zijn moties of amendementen ingediend.

Verder hebben VVD en PvdA een motie ingediend met als titel ‘Ruimte voor de horeca’. Daarin draait het om steun aan de horeca vanaf het moment dat ze weer mogen beginnen. De indieners willen dat de gemeente soepel omgaat met beleidsregels, vergunningsbepalingen en regels uit de APV.

Alles is te volgen via DEZE LINK