De Pioniers rappen hun eerste album vol

0
De Pioniers (foto: Jorrit van de Kolk)

LOCHEM – De Pioniers werden eind vorig jaar al wereldberoemd in Lochem door hun ‘0573’. Die ode aan Lochem trok de aandacht. Het nummer is al 12.000 keer gestreamd op Spotify. “Bijna evenveel keer als Lochem inwoners heeft”, zegt Jip de Rooij. Toch staat deze ‘hit’ niet op hun nieuwe album ‘De Eerste’. Het past minder goed bij de sfeer van de nieuwe nummers, zo vinden ze.

Onder dit bericht is de video van ‘0573’ te bekijken…

Begin dit jaar kondigden Jip, Mark, Marijn en Leon al een EP aan, als opvolger van ‘0573’. Het is dus een heel album met 10 nummer geworden. Die werd nog wel voorafgegaan door een andere single: ‘Vandaag’. Die kwam tot stand in samenwerking met SWiB. Achter die naam gaat Wiebe Scharrenberg schuil. Dit nummer is wel terug te vinden op het album.

Afstand

Het proces om een album te produceren was wel zwaar. “Op het laatst leg je jezelf toch tijdsdruk op. Je wilt het afmaken. Maar nu het klaar is, kunnen we even afstand nemen en relaxter werken aan nieuwe dingen. We zijn volop in ontwikkeling en denken dat we nog veel beter kunnen worden.”

Het artistieke proces loopt bij De Pioniers over verschillende schijven. “Meestal spreken we een thema af en dan gaan we daar tekst bij bedenken. Onze afzonderlijke stukken schuiven we later in elkaar”, zo legt het viertal uit. Dat blijkt meestal goed te werken al lopen de schrijfstijlen soms wel wat uiteen. Zo is Leon filosofisch ingesteld en is Marijn meer van de woordspelingen. Voorbeelden zijn rappers als Eminem en de Nederlandse artiesten Phreako Rico en Styx. Van die eerste – Ricardo McDougal kregen De Pioniers complimenten en een uitnodiging om naar Zwolle te komen, waar de rapper jong talent opleidt.

Techniek

Jip is het muzikale en technische brein van De Pioniers. Hij speelt piano en andere keyboards en zorgt voor de beats. Er heerst tevredenheid over het eerste album, hoewel er nog wat volumeverschillen in de opnames zitten. Dat heeft volgens de leden deels te maken met de beperkte middelen waarmee ze moesten werken.

Er werd meestal opgenomen op locatie. Een vast voornemen is om de komende tijd, als de financiën het toelaten, te investeren in goede apparatuur. De beats werden opgenomen met een verouderd systeem. Dat moet worden vervangen door een professionelere variant. Ook de aanschaf van goede microfoons staat op het verlanglijstje.

Ambitie

Na het uitbrengen van ‘De Eerste’ liggen er nog 6 á 7 nummers op de plank die nog niet goed genoeg werden bevonden om uit te brengen. Een deel daarvan kan verder worden uitgewerkt en dan dien als basis voor een volgend project. Want de leden hebben de smaak te pakken en zijn vast van plan om door te gaan. “We merken dat we groeien. Het is alleen al interessant om te ontdekken hoe ver we daarmee komen.” De ambitie is duidelijk.

Echt de boer op geweest met hun werk zijn ze nog niet. Er zijn niet massaal demo’s naar platenlabels verzonden en ook de podia weten nog niet wie De Pioniers zijn. Met het stijgen van het niveau en de routine wordt met name aan die podia wel gedacht. Het kwartet kan zich voorstellen dat ze ooit gaan optreden op de Nederlandse poppodia.

Streamingdiensten

Na de zomer van 2023 wordt de samenwerking wat gemakkelijker, want vanaf dat moment studeren alle vier Pioniers in Groningen.

Het album ‘De Eerste’ van De Pioniers is te vinden op alle denkbare streamingdiensten. Spotify, Apple Music en Deezer zijn hiervan bekendste.

Hieronder de playlist van het album op Spotify: