De ‘kathedraal van Ampsen’ klinkt sacraal

1
Stefan Potman speelde bij het schijnsel van slechts een paar zaklantaarns in 'de kathedraal van Ampsen' (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Vergeet goeroes die zen beloven! Zet liever zo’n 60 mensen op een stoeltje in een stuk bos dat de ‘kathedraal van Ampsen’ wordt genoemd en laat een accordeonist gedragen muziek spelen. Al was het maar omdat een accordeon het dichtst in de buurt komt bij het geluid van een kerkorgel, maar een stuk draagbaarder is.

Sacraal

Dit is precies wat de Stichting Dag Lochem het publiek zondagavond (15/9) voorschotelde met Larenaar Stefan Potman als uitvoerend artiest. Boslucht in de neus en in momenten van stilte was het ook écht oorverdovend stil. Slechts een vallende eikel, een krakend takje of de roep van een uil doorkliefden die stilte. Niets is meer rustgevend. Tranquille, zouden de Fransen zeggen. En de ‘kathedraal’, die zich in de kaarsrechte laan tegenover de poort van kasteel Ampsen bevindt, klinkt inderdaad sacraal.

Experiment

Het was een experiment en dat pakte uitstekend uit. Stefan Potman zei na afloop: ,,Het is wel een gekke ervaring om hier te spelen. Zoiets kan ook verkeerd uitpakken en dan wordt het snel ongemakkelijk. Maar hier viel alles op de goede plek en dan is het fijn om te doen.”

lees verder onder de foto:

Ongeveer 60 mensen luisteren naar accordeonist Stefan Potman in Ampsen (foto: LochemsNieuws)

Gedragen klanken

Hij speelde werk van onder meer Pachelbell en Piazzolla en in de toegift kwam ook Bach nog even voorbij. Het repertoire was goed gekozen voor de locatie: gedragen muziek met veel lang aanhoudende akkoorden en laag ‘ronkende’ bassen. Stefan Potman bespeelde een knopaccordeon. Hij is overigens ook organist van de kerk in Laren, dus dat sacrale is hem niet vreemd.

Extra dimensie

Intieme concerten op bijzondere plekken zorgen vaak voor een extra dimensie, zodat er een gevoel van onvergetelijkheid ontstaat. De Stichting Dag Lochem is erin geslaagd die sfeer en dat gevoel op te roepen.

 

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Ik was er gisteravond bij! En ik wil Henri een compliment maken over zijn stukje. Het gaf precies de sfeer en het bijzondere van de avond weer! Heel goed!
    Gea de Vries. Geboren Lochemse, een paar dagen in Lochem en dan kunnen genieten van dit bijzondere concert.

Comments are closed.