Dag 1 opgraving vliegtuigwrak Eefde: propellerblad gevonden

0
De opgraving van het vliegtuigwrak in Eefde is maandag begonnen (foto: LochemsNieuws)

EEFDE – Vandaag (maandag 11 november) is de opgraving van het vliegtuigwrak aan de Scheuterdijk begonnen. Op eerste dag kwam al een propellerblad naar boven. Dat betekent dat de locatie waar wordt gegraven de juiste is. De hoop bestaat ook stoffelijke resten van de Britse piloot William Hurrell aan te treffen.

Later deze week verschijnt een groter artikel met meer achtergronden van het project in Eefde en over de piloot waar naar wordt gezocht…

Het gevonden onderdeel is in zeer slechte staat (zie foto onder). ,,Het metaal valt bijna uit elkaar als je het aanraakt”, zei majoor bd Arie Kappert maandagmiddag tijdens een persconferentie. De operationeel leider namens de Bergingsdienst van Defensie voegde eraan toe. ,,De bodem hier laat veel water door en er komt veel zuurstof vrij. Daardoor erodeert metaal snel. In een kleilaag was het propellerblad veel beter geconserveerd.”

lees verder onder het info-kader

Aanmelding voor bezoekersdag
Tijdens de operatie kunnen belangstellenden op woensdagmiddag 20 november komen kijken bij de berging.

Aanmelden daarvoor kan via DEZE LINK

Bezoekers zijn welkom in blokken van steeds een half uur, om zoveel mogelijk belangstellenden de mogelijkheid te geven om te komen kijken. Vol is vol.

Juiste plaats

Voor Evander Broekman van Leemans Speciaalwerken, de aannemer die het fysieke werk uitvoert, is de vondst vooral een teken dat op de juist plaats wordt gegraven. Het lijkt erop dat vrij diep moet worden gegraven, omdat het vliegtuig loodrecht en van grote hoogte is neergestort. Voor de zekerheid is er bronbemaling aangelegd die tot 10 meter diepte gaat.

Indrukwekkend

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve sprak van een indrukwekkend project waarbij veel dingen samenkomen. ,,In Groot Brittannië wordt uitgerekend vandaag Remembrance Day gehouden. Dat dit samenvalt met de dag waarop we hier beginnen te graven naar een slachtoffer van de oorlog, is heel bijzonder.”

Kosten

Van ‘t Erve verder: ,,Dit is niet zomaar grond verplaatsen. Hier wordt gewerkt met als doel om iemand die zijn leven gaf voor onze vrijheid een laatste rustplaats te bezorgen.” De burgemeester is blij met het feit dat de kosten – er is 4 ton gereserveerd – kunnen worden gedeclareerd bij het Rijk. Voor het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken is 15 miljoen euro beschikbaar. Daarvoor moet landerlijk tussen 15 en 30 kansrijke locaties worden aangepakt. Het project in Eefde is de tweede in die reeks.

Later meer…

Het zwaar geërodeerde propellerblad dat maandag naar boven kwam (foto: Defensie)