Corte Kolumn (2): ‘Spanjaarden!’

0
c-2021 LochemsNieuws

In de ‘Corte Kolumn’ ventileert de redactie een mening of zomaar een anekdote. Soms lichtvoetig, dan weer serieuzer. Het gaat meest over typische Lochemse zaken of over de gevolgen van actuele ontwikkelingen in de gemeente en de regio. De lezer hoeft het er uiteraard niet mee eens te zijn. Het motto is: Een andere mening lezen houdt de geest scherp en kan voor nuance zorgen. En, zoals de naam al doet vermoeden: we proberen het kort te houden… Pardon: cort!

Aflevering 2

‘Spanjaarden!’

Het is maandagochtend. Twee mannen komen de cv-ketel vervangen. De oudste is een gezette Tukker met buik en grijze baard. Zijn veel jongere collega is van allochtone afkomst, vermoedelijk derde generatie en dus een geboren en getogen Twentenaar. Het bijpassende accent heeft hij zich in ieder geval eigen gemaakt.

De twee werken hard, hoewel de eerste bij binnenkomst lachend had gewaarschuwd dat op maandagmorgen alles wat langer duurt. Het werk vordert echter gestaag. Rond koffietijd haalt jongere installateur een bescheiden broodtrommel tevoorschijn. De oudere een complete koelbox. Ik zorg voor koffie en we keuvelen wat.

Vakantie

Het gesprek gaat richting vakantie. De gezellige Tukker verklapt dat hij droomt van een tweede huis in Spanje. Maar niet op plekken waar de meeste Nederlanders optrekjes kopen. Hij wil naar de Atlantische kust. Baskenland dus. Hij rept over de mooie landschappen en het bourgondische leven. In culinair opzicht is het daar in orde, zo vertelt hij enthousiast.

Buitenlanders

En toen, plompverloren, zegt hij ineens: ‘En geen buitenlanders daar hè!’ Ik vraag mij een beetje geschrokken af of hij doelt op het gebrek aan buitenlandse toeristen in het Baskenland of op immigranten. Zijn jongere collega vertrekt geen spier maar zegt, zonder op te kijken van zijn telefoon: ‘Jawel jôh! Het stikt daar van de Spanjaarden!’