Collegevorming Lochem: de kogel is door de kerk

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem krijgt definitief een college bestaande uit GB, GroenLinks en VVD. Er ligt een akkoord, zo werd vrijdag (4/5) bekend gemaakt. De inhoud blijft tot woensdagmiddag geheim. Dan wordt het door de fractievoorzitters van de genoemde partijen geopenbaard.

De al eerder gepresenteerd wethouderskandidaten zijn: Bert Groot Wesseldijk(GB), Henk van Zeijts (GL) en Eric-Jan de Haan (VVD). De laatste twee zijn nieuw; Groot Wesseldijk heeft er al vier jaar in dezelfde rol opzitten.

Solide meerderheid
De drie partijen die gaan samenwerken hebben een solide meerderheid in de gemeenteraad. Ze zijn samen goed voor 14 van de 23 zetels. De drie zijn ook de duidelijke winnaars van de verkiezingen van 21 maart. GB en GL wonnen toen elk een zetel. De VVD bleef gelijk in zetelaantal maar kreeg wel duidelijk meer stemmen dan in 2014.

Twee van de drie partners zijn nieuw in de coalitie. GB werkte de afgelopen periode samen met CDA en D66. De laatste twee kregen klop van de kiezer. GB won zelfs een zetel. De partij profiteerde ogenschijnlijk van de meewind die lokale partijen landelijk hadden.