College Lochem biedt excuus aan voor schending geheimhouding

0
Het gemeentehuis van Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ALMEN – Het college van B&W van Lochem heeft excuses aangeboden aan de gemeenteraad omdat het gegevens over nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rust, openbaar maakte. Het college schrijft naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD dat in pogingen om snel en transparant antwoorden te geven op recente vragen, de al in 2017 opgelegde geheimhouding ‘uit beeld is geraakt’

LochemsNieuws berichtte maandag in een ander bericht over de vragen van de VVD. Klik HIER om het te lezen.

Het college beaamt dat er sprake was geheime informatie en dat alleen de raad de geheimhouding kan opheffen. Letterlijk staat in het dinsdag gepubliceerde antwoord: ‘Naar aanleiding van de bespreking van het ‘memo kazerne Almen’ heeft u enkele vragen
gesteld. Deze vragen hebben wij in het memo van 15 oktober 2019 zo snel mogelijk en
transparant beantwoord. Het is geenszins onze bedoeling geweest uw raad hiermee te
passeren. Wij hebben hierbij echter te snel gehandeld.’

Twee elementen

De geheimhouding die in oktober 2017 is opgelegd betreft twee elementen. Naast de nu per ongeluk door het college gepubliceerde financiële aspecten, waren er destijds een aantal mogelijke locaties voor nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen in beeld. Dit moest eveneens geheim blijven om de grondprijs niet onnodig op te drijven.

Relevantie

Uit het antwoord van het college – dat HIER integraal is te lezen – blijkt dat geheimhouding van sommige details niet meer zo relevant zijn. Zo is de gemeente nu al eigenaar van de beoogde grond en is speculatie dus uitgesloten. Maar B&W geven toe dat de raad de geheimhouding eerst (had) moet(en) opheffen.

Reactie VVD

Fractievoorzitter Erik Haverkort van de VVD zegt in een eerste reactie dat hij persoonlijk zeer geneigd is om de excuses van het college te aanvaarden. ,,Ik ben niet in de politiek gegaan om mensen af te branden. Als er een fout wordt gemaakt en daar volgen excuses en uitleg op, dan moet je niet te lang doorzeuren maar samen verder willen gaan”, zo zegt hij. De VVD maakt deel uit van de coalitie in Lochem.

Niet inhoudelijk

De fractievoorzitter vindt overigens wel dat er nog moet worden gesproken over wat er is gebeurd. Maar inhoudelijk durft hij er momenteel weinig over te zeggen. ,,Want dan maak ik misschien dezelfde fout door dingen te zeggen die onder de geheimhouding vallen”, zo luidt de toelichting.

Twee scenario’s

Wat Haverkort betreft zijn er nu twee denkbare scenario’s. De eerste is dat een raadsmeerderheid de geheimhouding opheft, waardoor er vrijuit kan worden gesproken over de inhoud. Maar het is ook denkbaar dat raad en college eerst achter gesloten deuren met elkaar spreken zodat wat geheim is nog even geheim blijft.