Coalitie provincie Gelderland met 6 partijen

0
Het Huis der Provincie in Arnhem (bron: provincie Gelderland)
ARNHEM – Maar liefst 6 partijen vormen de komende 5 jaar een coalitie in de provincie Gelderland. Maandagavond presenteren VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP hun gezamenlijke plannen. Het nieuwe provinciebestuur gaat uit 6 of 7 gedeputeerden bestaan. Ook daarover volgt maandagavond duidelijkheid.

Forum voor Democratie (FvD), dat bij de verkiezingen net achter de VVD eindigde, valt buiten de boot. Die partij wil flink snijden in de plannen voor windenergie in de provincie maar kon daar geen medestanders voor vinden.

Mannenbolwerk

Het dreigt overigens een ‘mannenbolwerk’ te worden, want de enige vrouw die – volgens de kennis van nu – een kans maakt om gedeputeerde te worden is Christianne van der Wal van de VVD. Zij is momenteel ook landelijk voorzitter van haar partij. Naast commissaris van Koning John Berends is het waarschijnlijk dat VVD’s en Borculoër Jan Makkink gedeputeerde blijft. Hij was ook de formateur tijdens de coalitievorming.

Gedeputeerden

Verder staan Peter Kerris (PvdA), Peter Drenth (CDA_ en Jan van der Meer (GroenLinks) op de nominatie om gedeputeerde te worden. De kandidaat van ChristenUnie/SGP is nog niet bekend maar Peter van ‘t Hoog van de ChristenUnie wordt genoemd. De beide laatstgenoemde partijen deden gezamenlijk mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van 20 maart. De formatie in Gelderland heeft dus ruim 2 maanden geduurd.