Chicane in Barchemseweg bij Hoog Langen aangepast

0

LOCHEM – De chicane aan de Barchemseweg in Lochem, ter hoogte van de Hessenweg en bij appartementencomplex Hoog Langen,  wordt aangepast. Een verkeersanalyse naar aanleiding van ongevallen leert dat de ‘slinger’ in de weg weliswaar aan de verkeerstechnische eisen voldoet maar door meerdere factoren ontstaat toch een onoverzichtelijke situatie voor weggebruikers.

De afgelopen 5 jaar zijn bij de chicane 5 ongelukken gebeurd. Human Factors Analyse heeft de analyse gemaakt.  De chicane ligt net op de overgang van de provinciale weg en de gemeente Lochem (N312). Uit getuigenissen blijkt dat zich vaker ongevallen en incidenten voordoen. Deze zijn niet geregistreerd. Omwonenden namen contact op met de gemeenteraad. Het CDA stelde daarop schriftelijke vragen.

Dashcam

Voor verantwoordelijk wethouder Eric-Jan de Haan was dit voldoende aanleiding om de situatie bij de chicane te laten beoordelen. Met behulp van een dashcam zijn zowel in de avond als met daglicht rijlijnfilmpjes gemaakt. Uit de analyse van de filmpjes blijkt dat de zichtbaarheid van het wegverloop en het wegverloop zelf, het belangrijkste probleem vormen.

Wegverloop

Als een weggebruiker Lochem uit rijdt is het wegverloop slecht zichtbaar. Dit geldt ook voor de verkeersgeleider. Verder zit er een knik in het verloop. Als je Lochem in rijdt is het wegverloop ook slecht zichtbaar, met name in het donker. Daarnaast is er bij het binnenrijden van de bebouwde kom veel afleiding, zo blijkt uit de analyse.

Reclameborden weg

De gemeente neemt de aanbevelingen uit de verkeersanalyse over en zorgt dat de chicane wordt aangepast. Zo verdwijnen alle informatie- en reclame-uitingen in de omgeving van de chicane, omdat dit voor afleiding zorgt. Dit geldt voor de informatie in het bebouwde kom bord als de reclame aan een zogeheten mediapaal.

Knik eruit

De markering en de zichtbaarheid van de middengeleiders worden verbeterd. De
gemeente laat bijvoorbeeld de banden reflecterend maken. De knik bestaat straks niet meer, omdat de markering tussen de fietsstrook en de rijbaan wordt aangepast. Ook volgen er aanpassingen aan de borden op de middengeleider.

Fietsers

Voor de situatie rond de al dan niet via de juiste weg overstekende fietsers lijkt geen oog te zijn geweest bij de analyse. De fietsende Lochemer kent het fenomeen wel. Als je net Barchemseweg hebt beklommen en weer lekker vaart kunt maken, moet je bij de Hessenweg via een slinger afstappen om over te steken. Als je het veilig wilt doen althans, hoewel je ook daar zodanig om een scheefstaande dikke boom moet heen kijken dat je voorwiel er alsnog bijna wordt afgereden als je niet oppast. Je ziet ook automobilisten vaak schrikken van die plotselinge confrontatie.

Veel automobilisten rijden te hard op de Barchemseweg. Als je als overstekende fietser naar links kijkt, lijkt de weg vrij maar dan piept er ineens een bolide op de top van de helling en die is snel bij de oversteekplaats.

Oversteken

Veel fietsers laten het niet zo ver komen, maar steken na het bereiken van de top meteen schuin over richting het na Hoog Langen beginnende fietspad aan de andere kant van de weg. Daar moet je immers uiteindelijk toch naar toe, zo is de gedachte.

De gemeente Lochem gaat in afstemming met Circulus-Berkel bovenstaande maatregelen nog voor de zomer uitvoeren.