Blijdschap én vragen over woningbouwplan Hessenweg Lochem

0
De bouwlocatie aan de Hessenweg. (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – De blijdschap overheerst in de Lochemse gemeenteraad over een woningbouwplan aan de Hessenweg. Dat kreeg de gemeente in de schoot geworpen door de grondeigenaar en een projectontwikkelaar. Door te mikken om minstens 40 procent sociale huurwoningen kan de gemeente in één klap een flink stuk van de achterstand op dat terrein goedmaken. Vragen leven er echter ook bij de raadsfracties, zo bleek maandagavond. Zoals over natuurcompensatie en over het aantal woningen per soort en doelgroep.

In de startnotitie wordt het percentage sociale huurwoningen gesteld op ‘tenminste 40 procent’ op een totaal van 60 tot 70 woningen. De rest wordt betaalbare, middeldure en dure koop, zo is het idee. Die laatste categorieën worden wel benoemd in de startnotitie, maar niet voorzien van aantallen of percentages. Wethouder Marja Eggink vindt dat niet meer dan logisch: “Het tekenen en rekenen moet nog beginnen”, zo zei ze maandagavond. Met name dat rekenen moet uitsluitsel geven over de financiële haalbaarheid van het plan.

Hoogbouw

Er zijn nog geen vastomlijnde plannen, maar de haalbaarheid hangt ook af van hoe wordt gebouwd. Om de aantallen te halen op de relatief beperkte ruimte, moet vrijwel zeker een bepaalde mate van hoogbouw worden toegepast. Tot maximaal 5 woonlagen, zo is de gedachte. De hoogbouw wordt niet per definitie toegepast op de sociale huurwoningen, zo bleek uit antwoorden van de wethouder op vragen van raadsfracties.

Het fenomeen startnotitie is duidelijk nog wat onwennig voor veel raadsleden. Deze voorloper op de echte planologische procedure leidt tot nu toe tot veel vragen die logischerwijs pas later beantwoord kunnen worden. Het gaat in dit stadium om het stellen van kaders en afbakening van wat – in principe – wel en niet kan.

Participatie

Vragen waren er verder over het participatietraject. Het gaat niet om grote aantallen omwonenden die hinder zouden kunnen vinden van het project, maar zaken als hoogbouw, landschappelijke inpassing en natuurcompensatie zijn dingen waarover juist die omwonenden mogelijk een mening hebben. Omdat het om een externe partij gaat die het plan ontwikkelt, ligt de verantwoordelijkheid voor de inspraak voor het grootste deel daar. De gemeente krijgt te zijner tijd een participatieverslag en dan kan de raad beoordelen of de inspraak goed is verlopen.

Wat de natuur betreft leidt de woningbouw tot een verplichte compensatie en versterking. Dat kan direct aansluitend aan het betrokken perceel, maar mag eventueel ook verderop binnen hetzelfde natuurnetwerk. Het perceel valt binnen de Groene Ontwikkelzone (GO). Dat is net iets minder zwaar dan bijvoorbeeld het Gelders Natuurnetwerk (GNN). De regels hiervoor komen van de provincie. De juist toepassing van die regels en de handhaving zijn dan ook een verantwoordelijkheid van Arnhem.

Buffer

Het perceel raakt ook aan een waterwingebied, maar de eerste verkenningen leidden niet tot bezwaren van het waterschap en Vitens. Wethouder Eggink liet weten dat, voor zover nu bekend, geen bomen hoeven te wijken. Het perceel bestaat voornamelijk uit grasland. De bomen langs de Hessenweg kunnen blijven staan en de rest van de groene buffer tussen bouwplan en weg blijft intact. Dat is onder meer van belang voor het zicht voor bewoners die aan de overkant wonen.

Ondanks alle vragen willen de raadsfracties de voortgang niet in de weg staan. Een grote meerderheid koos maandag dan ook voor behandeling in de gemeenteraad van 27 januari. Het wordt dan een hamerstuk, tenzij één van de partijen met een amendement of motie komt.