CDA Lochem stelt vragen over Gelre ziekenhuizen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De CDA-fractie in de Lochemse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over de ontwikkelingen rond het Gelre ziekenhuis in Zutphen. De fractie wil onder meer weten of ook het Lochemse college van B&W is uitgenodigd voor een gesprek over het zogeheten ‘locatieprofileringstraject’. Eerder deze week bleek dat de Zutphense wethouder Mathijs ten Broeke is gevraagd voor dat gesprek.

(Lees ook ons eerdere bericht over dit onderwerp…)

De tweede vraag van het CDA gaat al in op de mogelijke inhoud van de komende gesprekken en luidt: ‘Is het college het met het CDA eens dat het verdwijnen van operatiekamers (OK), Intensive Care (IC) en verloskundige zorg in Zutphen nadelige gevolgen heeft voor het welzijn van onze inwoners?’

Actie

De derde en laatste vraag gaat over welke actie Lochem wil ondernemen: ‘Welke acties gaat het college ondernemen om te voorkomen dat het Gelre ziekenhuis in Zutphen de zorg gaat afschalen en mogelijk de spoedeisende hulp (SEH) in Zutphen gaat verdwijnen?’ De vrees is dat Gelre ziekenhuizen afdelingen en disciplines gaat concentreren in Apeldoorn.

Het voortbestaan van de spoedpost in Zutphen komt met enige regelmaat in het nieuws. Dat was twee jaar gelegen al het geval en afgelopen december doken opnieuw berichten op over mogelijke verdwijnen van de SEH. Het CDA houdt het Lochemse college voor dat sluiting of afschaling van zorg volgens experts kan leiden tot achteruitgang van de kwaliteit van de acute zorg.

Toegankelijkheid

Ook de toegankelijkheid komt mogelijk onder de druk te staan. De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt met name afschaling van het aantal IC-bedden ertoe leidt dat goede zorg in de buurt niet gegarandeerd kan worden. De wettelijke norm is dat een SEH binnen 45 minuten te bereiken moet kunnen worden. Het CDA schrijft: ‘Voor inwoners uit het buitengebied van Barchem zal dit na de aangekondigde werkzaamheden aan de provinciale wegen moeilijk of niet haalbaar zijn.’

Gelre ziekenhuizen kondigde vrijdag (2/4) meer informatie aan over het locatieprofileringstraject. Dit wordt in de week na Pasen naar buiten gebracht.