CBS: Bevolking gemeente Lochem krimpt 0,3% tot 2035

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De bevolking van de gemeente Lochem krimpt tot 2035 met zo’n 0,3%. In diezelfde periode neemt de vergrijzing verder toe. Het aantal 65-plussers bedroeg vorig jaar 27,2% en zal in 2035 uitkomen op 30,8%. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Onzekerheden

De prognose is gebaseerd op recente ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Het blijft echter voor een deel koffiedik kijken. Immigratie en woningbouw zijn lastig te voorspellen. Beide instituten geven daarom aan dat de prognose onzekerheden bevat. Er is per gemeente een bandbreedte aangegeven waarbinnen de bevolkingsgroei of -krimp zich zal bewegen.

Bandbreedte

Voor Lochem is die bandbreedte ook letterlijk breed. Het kan variëren van een krimp van maximaal 7,9% tot een groei met maximaal 8%. De landelijke tendens blijft echter overeind: De bevolking van Nederland groeit tot 2035 met een miljoen mensen. Die klonteren in hoge mate samen in de Randstad en in steden met meer dan 100.000 inwoners. Aan de randen van het land is sprake van krimp of stabilisatie van het inwonertal.

lees verder onder de afbeelding…

Op deze kaart kleurt Lochem diep paars, ten teken dat de vergrijzing sterk is (bron: CBS/bew. LochemsNieuws))

Meer alleenstaanden

Het aantal alleenstaanden in de gemeente Lochem groeit met 2%, van 13,2 tot 15,2%. In de Achterhoek is sprake van gemeenten met een veel grotere krimp dan voor Lochem wordt voorspeld. Zo zou de gemeente Bronckhorst 6,6% achteruit boeren en Berkelland 4,6%. De buurgemeente Hof van Twente laat een daling met 1,7% zien.

Gelderland

De grotere buren Zutphen en Deventer mogen rekenen op een bevolkingsgroei van respectievelijk 1,6 en 2,5%. Elders in Gelderland is opmerkelijk dat gemeenten als Wageningen (+15) Barneveld (+13,3) en Ede (+13,6) sterk groeien.

Op de onderstaande kaart staat donkerpaars voor sterke bevolkingsaanwas. Grijs betekent stabilisatie en de blauwe kleuren duiden op krimp.

(bron: CBS)