Burgemeester over gifdumping: ‘Zeer ernstige zaak’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/EEFDE – Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve noemt de vondst van een groot aantal jerrycans met mogelijk drugsafval, ook qua omvang, een zeer ernstige zaak. “Zeer gevaarlijk voor mens en natuur. Ik doe een oproep aan iedereen om verdachte zaken altijd te melden bij 112. En in dit specifieke geval roep ik ook getuigen op om zich vooral bij de politie te melden”, zo zegt hij.

Volgens hem is het op deze schaal niet eerder voorgekomen in de gemeente. “We hadden wel eerder wel een druggerelateerd incident aan de Rossweg en we vinden wel eens zakken met wietafval.” Het incident aan de Rossweg betrof een amfetamine-lab in een leegstaande boerderij in november 2016.

Tientallen

Ook de burgemeester kan, lopende het onderzoek, nog niet veel details van de zaak prijsgeven. Wel bevestigt hij dat het om tientallen jerrycans gaat die op verschillende plekken zijn gedumpt langs de Harfsensesteeg. De brandweer kwam er woensdagavond aan te pas om de vindplekken te beveiliggen.

Verder werd de vondst in eerste instantie ongemoeid gelaten omdat het ook voor hulpverleners potentieel gevaarlijk spul kan zijn. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is belast met het vaststellen van wat er in de jerrycans zit en met het opruimen. Van ‘t Erve meldt dat ook de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) is ingeschakeld.

Stoffen

Bij de productie van drugs komt veel afval vrij, meest in vloeibare vorm. Afhankelijk van welk drug wordt geproduceerd kan het gaan om (een mix van) zuren zoals, zoutzuur, zwavelzuur en mierenzuur, oplosmiddelen zoals aceton en basen (bijtende soda). Al deze stoffen zijn gevaarlijk voor zowel de gezondheid en als het milieu.

Lees HIER een eerder bericht over de dumping…