Burgemeester in nieuwjaarsspeech: ‘democratie heeft onderhoud nodig’ [video]

0

LOCHEM – ,,De lokale democratie heeft voortdurend onderhoud nodig.” Dat zei burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandagavond (8/1) tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Ook vindt hij dat de overheid weerbaarder moet worden ten opzichte van criminaliteit die zich een weg naar het platteland probeert te banen.

A.L. Snijders
In een goed gevulde hal van het gemeentehuis schudde het college gewoontegetrouw vele handen van inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en instanties. Vervolgens moest de burgemeester even improviseren omdat gemeenteschrijver A.L. Snijders het even liet afweten.

Briljant
Die gelauwerde schrijver van zeer korte verhalen (zkv’s) uit Klein Dochteren kwam echter toch nog opdagen. De inmiddels 80-jarige (‘dat is op zichzelf al afschuwelijk’) schudde vervolgens een geïmproviseerde maar briljante speech uit de mouw. Daarbij nam hij onder meer een deel van wat de burgemeester kort daarvoor had verteld op de hak.
(De uitgeschreven versie van de speech van A.L. Snijders staat HIER)

Criminaliteit
Van ‘t Erve had het tijdens zijn speech over het oprollen van een drugslab in 2017 en over de woning in Eefde die hij rond kerst liet sluiten vanwege de vondst van een hennepkwekerij en ‘andere spullen waar je bedenkingen bij kunt hebben’. Dat (drugs)criminaliteit zich beperkt tot Brabant is volgens hem een misvatting.

Weerbaar
Om die reden moet de overheid weerbaarder worden en nauw samenwerken met inwoners. Van ‘t Erve signaleerde een toegenomen meldingsbereidheid van burgers die dingen waarnemen die mogelijk niet door de beugel kunnen. Afgelopen jaar deed hij een klemmende oproep daartoe.

Functioneren
Tegen mensen die vinden dat de gemeente niet goed functioneert zei hij: ,,We spreken momenteel met politiek, bestuur en ambtenaren over ons eigen functioneren. Daarbij stellen we ons de vraag wat er beter kan. De uitkomsten zijn nog niet beschikbaar maar ik kan u verzekeren dat er heel wat nog beter kan”, aldus de burgemeester. Ambtenaren moeten in zijn ogen soms het mandaat krijgen om adequaat op te treden als dat nodig is.

lees verder onder de foto…

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve sprak met een oudere inwoonster die een vlammende pleidooi hield voor meer en betere voorlichting over brandmelders (foto: LochemsNieuws)

Sneller
In pogingen om de slagvaardigheid te verhogen is onder meer het vergaderstramien van de gemeenteraad gewijzigd. Dat is bedoeld om raadsleden meer zicht te bieden op de tijd die ze kwijt zijn voor hun werk maar het moet ook leiden tot snellere besluiten.

Onderwereld
De burgemeester stond verder stil bij het gevaar dat de onderwereld via de politiek wil infiltreren in de bovenwereld. Partijen moeten nieuwe kandidaat-raadsleden daarom goed screenen, zo zijn advies.