Bouw school op Garve-locatie Lochem kan beginnen

0
Gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag

LOCHEM – De bouw van een schoolgebouw op de locatie van de Garve aan de Burgemeester Leenstraat is dichtbij. De Raad van State heeft maandag een verzoek afgewezen om de procedure stil te leggen in afwachting van de inhoudelijke behandeling.

Feitelijk kan de bouw de bouw nu beginnen, hoewel de juridische procedure dus nog niet is afgerond. Er loopt een zogeheten bodemprocedure. De behandeling laat vaak lang op zich wachten. De uitspraak die de voorzieningenrechter maandag (2/5) deed is niet bindend en heeft geen invloed op de vervolgprocedure. Toch is de uitspraak een signaal dat er juridisch niet veel is misgegaan in de procedure tot nu toe.

In het geding is een wijzigingsplan voor de betrokken locatie waar nieuwbouw is gepland voor de Prins Hendrikschool en de Mr. G. Propschool.

De voorzieningenrechter twijfelt overigens of er bij de verzoekers van de schorsing sprake is van een direct en persoonlijk belang, zoals is vereist. Het gaat onder meer om mensen die op geruime afstand van de bouwlocatie wonen, waaronder ouders van leerlingen van de Propschool. Zij vrezen dat hun kinderen niet veilig naar school kunnen als die wordt verplaatst. Of zij uiteindelijk ontvankelijk worden verklaard wordt pas beantwoord tijdens de inhoudelijke behandeling.

In het oordeel is verder te lezen dat de gemeente – in tegenstelling tot wat de verzoekers beweren – wel degelijk een extern verkeerskundige advies heeft laten opstellen. En verder is het volgens de rechter niet aannemelijk dat de voor- en nadelen van alternatieve locaties onvoldoende zijn meegewogen.