Raad van State oordeelt over natuurbegraafplaats Barchem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

BARCHEM/DEN HAAG – De Raad van State komt binnen 6 weken met een oordeel over plannen voor een natuurbegraafplaats op de Kalenberg in Barchem. Afgelopen maandag was er een zitting in Den Haag. Daar hebben voor- en tegenstanders hun standpunten kunnen verduidelijken.

De Stichting Beheer Landgoed De Kalenberg is al jaren bezig met de realisatie van een natuurbegraafplaats op een deel van de heuvel bij Barchem. De opbrengst zijn volgens de stichting hard nodig om het beheer van het landgoed financieel van 17 hectare behapbaar te houden. Een eerder aanbod van omwonenden om de onderhoudskosten voor hun rekening te nemen werd afgewezen door de beheersstichting.

Zitting

Omwonenden en andere tegenstanders, die zich hebben verenigd onder de naam Red de Kalenberg!, stapten naar de Raad van State om het besluit van de gemeente Lochem om de begraafplaats toe te staan aan te vechten. De gemeente was maandag ter zitting aanwezig om het besluit toe te lichten.

Tijdens de zitting is onder meer gesproken over de ouderdom van de bosbodem op het betrokken deel van de Kalenberg. Planologisch mag in een bodem, die langer dan 150 jaar onaangeroerd is gebleven, niet worden gegraven en is een begraafplaats dus uitgesloten. Een overtuigend bewijs van de ouderdom van de bodem is niet geleverd. Het is aan de gemeente om dat bewijs te leveren.

Uitspraak

De Raad van State komt binnen 6 weken met een uitspraak. Daaruit moet onder blijken of de gemeente een in planologische zin juist besluit nam of dat het plan wordt teruggefloten. Ook moet de Raad een oordeel geven over de ontvankelijkheid van de tegenstanders. Een klein aantal mensen is daadwerkelijk omwonende. De rest van de sympathisanten van Red de Kalenberg! heeft geen persoonlijke belangen, maar is tegen een begraafplaats op de betrokken plek.