Bomen aan de Rembrandtlaan geveld wegens ziekte

0
De Rembrandtlaan oogt momenteel nogal kaal. De restanten van de zieke essen liggen op de vrachtwagen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Een deel van de Rembrandtlaan ziet er sinds vandaag (maandag 26/11) erg kaal uit. De gemeente is begonnen met het verwijderen van de essen in de straat. Ze zijn aangetast door een schimmel waardoor takken spontaan kunnen afbreken. De ziekte verspreid zich snel en de verwachting is dat nog veel meer bomen het loodje leggen.

De essentakkensterfte is het gevolg van een schimmel die al enkele jaren bezig is aan een opmars in Europa. De van oorsprong Aziatische schimmel ziet eruit een kleine paddenstoel die zich nestelt op de bladsteel van de essen. De sporen van de schimmel verspreiden zich via vallend blad. De wind brengt ze van boom tot boom. Een bestrijdingsmiddel is nog niet gevonden.

Dode takken
De ziekte is niet meteen zichtbaar omdat de boom van binnenuit wordt aangetast.Pas in een later stadium zijn zieke bomen te herkennen aan dood blad, dode takken en dode delen in de kroon. Uiteindelijk gaan de bomen dood. De dode takken vormen een potentieel gevaar.

Als ze gevaarlijk zijn voor de buurt en voorbijgangers worden ze gerooid. De exemplaren aan de Rembrandtlaan zijn daar een voorbeeld van. Ze worden op korte termijn vervangen, zo belooft de gemeente. Dat moet een ander soort bomen worden, want herplant van essen kan alleen nadat er langere tijd is verstreken nadat een zieke boom is verwijderd.

Controle
De jaarlijkse controle van essen levert regelmatig nieuwe ziektegevallen op maar als er geen direct gevaar is voor de omgeving wordt geprobeerd ze te onderhouden. In de gemeente staan 371 essen in de kernen en 590 exemplaren langs de wegen in het buitengebied. Dat is ongeveer 1,5% van alle bomen in Lochem. Uit onderzoek blijkt dat in de kernen 50% van de essen is aangetast.

Buitengebied
In het buitengebied is dat zelfs 74%. Dit komt doordat in de kernen het blad in de
herfst wordt opgeruimd en de zieke essen worden daar extra gesnoeid. De schimmel verspreidt zich dan minder snel.

Waar?
De meeste essen staan in de stad Lochem. Ze komen voor op de industrieterreinen, langs de Berkel en langs de grachten. De werkzaamheden aan de Rembrandtlaan zijn eerder deze maand aangekondigd op de gemeentelijke informatie pagina’s in de Berkelbode en op de website van de gemeente.