Bijzondere stemming rond benoeming wethouder Robert Bosch

0
De stemstraat in de parkeerkelder van het gemeentehuis (foto's: LochemsNieuws)

LOCHEM – Robert Bosch (Gemeentebelangen) is dinsdagavond formeel benoemd tot wethouder van de gemeente Lochem. Hij volgt Bert Groot Wesseldijk op. Omdat stemming over personen geheim moet en dus niet digitaal kan, was in de kelder van het gemeentehuis een ‘stemstraat’ ingericht. De vergadering begon en eindigde wel digitaal maar de raadsleden kwamen tussendoor lijfelijk hun stembriefjes invullen en inleveren.

“De democratie reikt bij ons tot in de parkeerkelder”, zei burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve gekscherend. De raadsleden hoefden hun auto niet uit. Het was een echte drive-through. Maar er werden ook een fietser en een aantal voetgangers geregistreerd. In totaal was een uur uitgetrokken voor de stemming en dat bleek ruim voldoende om ook de raadsleden uit bijvoorbeeld Epse en Eefde weer op tijd terug te laten keren voor de hervatting van de vergadering.

Een tegenstem

Toen volgde toch nog een kleine verrassing: de nieuwe wethouder werd niet met algemene stemmen aanvaard. Eén raadslid stemde tegen. Omdat het een geheime stemming was zullen we in principe nooit weten wie tegen stemde en wat het motief was.

Omdat de raadsleden toch onderweg waren, konden ze ook een stembriefje invullen voor de herbenoeming van Marcel Fortuin tot lid van de Raad van Toezicht van het Staring College. Opvallend genoeg bleek ook hier één van de 23 raadsleden te hebben tegengestemd.

lees verder onder de foto…

Robert Bosch (foto: LochemsNieuws)

Eedaflegging

Robert Bosch (28) legde de eed af ten overstaande van de burgemeester. Hij gaat full-time aan de slag als vervanger van Bert Groot Wesseldijk, die deze week aantreedt als interim-directeur van Tribuut, het belastingcentrum van 5 gemeenten, waaronder Lochem. Bosch komt uit Twello en is al 7 jaar lid van de gemeenteraad van Voorst. De laatste drie jaar was hij fractievoorzitter van Gemeentebelangen in die gemeente.

Hij heeft een hbo-opleiding bestuurskunde afgerond en is bijna klaar met zijn Master bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Tijdens zijn studie heeft hij ambtelijke functies vervuld bij de gemeentelijke organisaties, zoals bij de griffie en als onderzoeker. In het resterende jaar tot de verkiezingen kan hij zijn borst natmaken met een portefeuille met onder meer ruimtelijke ontwikkeling, wonen en afval.

Ontheffing

Bosch kreeg van de raad een ontheffing van een jaar van de verplichting om in de gemeente te (gaan) wonen. In het geval van wethouders kan de raad dit toestaan en ook verlengen. Raadsleden mogen echter niet buiten de gemeente woonachtig zijn.