Bijzonder kunstwerk in Gudulakerk voor Brahms’ Requiem

0
Het kunstwerk met de lelies bestaat uit 2 achter elkaar gehangen doeken (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Op zondag 3 november is het weer zo ver: dan klinkt in de Grote- of Gudulakerk opnieuw een requiem. Dit jaar voert Cappella Amstersdam ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms uit. Maandag is alvast een bijzonder kunstwerk opgehangen in de kerk, dat het concert visueel gaat ondersteunen.

Het gaat om twee enorme doeken van Lynne Leegte, die zich langzaamaan de ‘huiskunstenaar’ van de Stichting Requiem Lochem mag noemen. Op het meest in het oog springende en metershoge banier is een enorme trompetlelie te zien, in volle glorie. Het doek is transparant en daarachter hangt nog een exemplaar, maar dan van een lelie in vergaande staat van verwelking.

Link met muziek

Lynne Leegte vertelt dat de lelie staat voor geboorte, trouw en de dood. ,,’t Leven, zeg maar. En door een trompetlelie te kiezen is natuurlijk een prachtige link gelegd met de muziek” zo vertelt de Amsterdamse kunstenares, die via Ina Wolters – voorzitter van de Stichting Dag Lochem – betrokken raakte bij Lochem.

lees verder onder de foto…

Lynne Leegte en haar werk (dat op dat moment nog niet helemaal goed hing) in de Gudulakerk (foto: LochemsNieuws)

Ruimte

Over haar werk zegt ze verder: ,,De bladeren van de lelie volgen de lijnen van de hoge bogen in de kerk. Het gebouw zelf speelt zo ook een ruimtelijke rol.” Lynne Leegte maakte eerder de hand met de zakdoek en de zeven als cocons zwevende kerkstoelen voor het muzikale evenement. Die hand prijkt dit jaar overigens op flyer en poster van het Requiem.

Wie het kunstwerk wil zien en niet naar het concert gaat, heeft aanstaande zaterdag een kans, als in de kerk het Wijnfestival 2019 wordt gehouden.

Concert

Op 3 november speelt en zingt het koor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss naast het Requiem van Brahms de ‘Symphony des psaumes’ (‘Psalmensymfonie’) van Stravinsky. ‘Ein deutsches Requiem’ wordt uitgevoerd in de versie voor vierhandig piano met Pierre-Fabien Roubaty, Céline Latour Monnier (piano),  Katharine Dain (sopraan) en Berend Eijkhout (bariton).

Kaarten

Kaarten zijn online te reserveren via de Schouwburg. Dit kan direct online of telefonisch via 0573 – 250 051. De kassa van de schouwburg is dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 12.00 uur geopend. Op de dag van het concert zijn de kaarten vanaf 14.00 uur te koop aan de kassa van de kerk. Het concert begint om 15.00 uur.

Van kerk naar ‘kroeg’

Die zondagmiddag wordt vanaf 16.00 uur op de Kleine Markt een Oktoberfeest gehouden. Beide organisaties hebben hier overleg over gehad. Het concert in de kerk duurt tot ongeveer 16.45 uur. Tot die tijd wordt de muziek in de feesttent buiten onder de duim gehouden.

Op deze foto is goed te zien dat het doek transparant is (foto: LochemsNieuws)