Visie binnenstad te kijk in de Gudulakerk

1
Het binnenstadplan voor Lochem (Bron: IMOSS, foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De plannen voor de binnenstad, die door verschillende partijen zijn ontwikkeld, zijn dinsdagavond gepresenteerd in de Gudulakerk. Woensdag zijn ze daar nog te zien en vanaf donderdag staan de panelen met schetsen en begeleidende tekst in de hal van het gemeentehuis. Iedereen kan daar zijn of haar opmerkingen en ideeën kwijt.

Ambitieus
De bijeenkomst van dinsdagavond was voor ondernemers en andere genodigden. Wethouder Ingrid de Pagter opende de tentoonstelling. Ze bedankte de betrokkenen voor hun inzet en sprak de ambitieuze wens uit dat een en ander binnen 5 tot 7 jaar gerealiseerd kan zijn.

Lees verder onder de foto…

De Walderpoort (Artist Impression IMOSS, foto: LochemsNieuws)

Groen
Wie de panelen waarop de plannen worden getoond bekijkt ziet op de eerste plaats de groene ring rondom het centrum. Alsof de vesting die Lochem ooit was terug is. Ook zijn de verdwenen grachten weer ingetekend maar bij een eerdere toelichting werd al gezegd dat het verre van zeker is dat die er ook echt komen vanwege de kosten en mogelijke verkeerstechnische problemen. Ook de Markt wordt groener als het aan de planmakers ligt.

Lof en kritiek
De aanwezigen in de kerk – waaronder veel binnenstadondernemers – hadden dinsdag zowel lof als kritiek. Veel van die kritiek is overigens niet nieuw. Zoals de opmerking dat er te weinig samenhang zit in verschillende plannen. ,,Lochem denkt in stukjes”, zei een ondernemer. Het verbinden van verschillende plannen is overigens wel een van de doelen die de planmakers zich hebben gesteld.

Lidl
Als voorbeeld van het gebrek aan samenhang werden de plannen voor een nieuwe vestiging van Lidl in de Julianaweg genoemd. Daarover is niets te vinden in de presentatie. Terwijl er toch een forse relatie is met de binnenstadvisie en het verkeersstructuurplan. De plannen bijten elkaar op diverse punten maar Lidl lijkt bijna angstvallig te zijn vermeden.

Poorten
Het creëren van pleinen op de plek van 3 vroegere stadspoorten leverde dinsdag veel gefronste wenkbrauwen op. Met name de Molenpoort leidt tot bedenkingen en niet alleen van direct betrokkenen. Op de kop van de Molenstraat zou een plein moeten ontstaan op onder meer de plek waar een klein parkeerterrein ligt. Deze wordt zeer intensief gebruikt en vooral door mensen die bijna dagelijks postzaken regelen bij Primera.

Lees verder onder de foto…

De Molenpoort (Artist impression IMOSS, foto:LochemsNieuws)

Parkeren
In de buurt lijken nog meer parkeerplaatsen te verdwijnen, zoals een strook op de Noorderwal en verderop bij verkleining van de openbare parkeerplaats als Lidl daar mag bouwen. Op een artist-impression is overigens de vrijheid genomen om Primera geheel weg te poetsen en te vervangen door horeca.

Iemand merkte verder op dat de Nieuwstad ontbreekt in de plannen. Daar is qua beeld veel te winnen en dat blijft toch deels een winkelstraat en toegangspoort naar het centrum.

Landstad Lochem
Het plan is ontwikkeld door het samenwerkingsverband ‘Landstad Lochem’ dat bestaat uit gemeente, Lochemse Ondernemersvereniging (LOV), Lochem 3.0 en vastgoedeigenaren, ondersteund door stedenbouwkundig ontwerpbureau IMOSS. Er was verder inbreng van een klankbordgroep en werkgroep Bruisende Binnenstad.

Motiverend
Doel is om de binnenstad aantrekkelijk te houden voor ondernemers, bewoners, bezoekers en toeristen. Qua uitvoering willen de initiatiefnemers proberen om de wind eronder te houden door al snel te beginnen met relatief makkelijk uit te voeren onderdelen. Dat moet inspirerend en motiverend werken om door te gaan.

Uitvoering
De opmerkingen die komen naar aanleiding van de presentatie worden verzameld en waar mogelijk verwerkt in het plan. Op die manier hopen de makers draagvlak te creëren. Ook dienen nu uitvoeringsplannen te worden gemaakt per deelgebied.

Financiering
De financiering van een en ander wordt nog een fikse hobbel, zo lijkt het. Delen van het plan vallen of staan met de inbreng van (nieuwe) ondernemers. En voor de uitvoering van alle onderdelen is veel (publiek) geld nodig. Soortgelijke plannen elders in het land konden vaak rekenen op een aanzienlijke Europese subsidie.

De Smeepoort (Artist impression: IMOSS, foto: LochemsNieuws)

 

1 REACTIE

 1. Hallo Henri,

  Bedankt voor je komst en goede berichtgeving over de visie bijeenkomst Gudulakerk.

  E.a. draagt bij aan maatschappelijke betrokkenheid en die van belanghebbenden. Gisteren was het een zeer drukke inloop en kwamen er veel reacties los, zowel aangaande het centrumgebied, de periferie en over andere zaken. De reactie box zat aardig vol aan het eind van de dag: ik denk dat de mogelijkheid tot uiten in een behoefte heeft voorzien en hoop dat het qua belangstelling en input de komende weken ook nog door blijft lopen in het gemeentehuis.

  Want essentieel is betrokkenheid samenwerking en input van ieder als deze basis visie in een mogelijk volgend stadium per deelgebied concreter en verfijnder wordt uitgewerkt.

  Succes met Lochems nieuws!

  Hans Meilink.

Comments are closed.